Završava projekat „Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja"

“Za projekat poput ovog, potreban je kontinuitet, svakodnevni rad, mjesečni, godišnji pa i decenijski. Predstavlja složen sistem u kojem je dosta učesnika, kazala je dr Svetlana Kovačević, predsjednica prvostepene komisije za usmjeravanje djece
138 pregleda 0 komentar(a)
kolo srpskih sestara, Foto: Slavica Kosić
kolo srpskih sestara, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.12.2017. 14:08h

Projekat „Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“ koji je organizovalo Kolo srpskih sestara Herceg Novi uz saradnju sa stručnim osobljem i pomoć Fondacije Meritum, i podršku Opštine Herceg Novi, je završen, ali je potrebno da se program nastavi, saopšteno je na konferenciji za novinare.

“ Uspjeh i efikasnost projekta ogleda se kroz boljitak i napredak djece koja su bila njegov dio”, kazala je predsjednica Kola srpskih sestara Dragica Spaić.

Kolo srpskih sestara Herceg Novi pokrenulo je projekat 2015. godine, a u program je uključeno sedmoro djece sa kojima rade fizioterapeut, učiteljica i defektolog, uz saradnju sa Centrom za djecu sa smetnjama u razvoju u Domu zdravlja .Sada je u programu 11 djece,

“Svu djecu koja su u programu upućuje nam opštinska komisija za usmjeravanje djece u obrazovni sistem. Kriterijum Kola je da to budu djeca kojoj je pomoć najpotrebnija, program se odvija u njihovoj kući, i roditelji nemaju materijalnih izdataka. Sva djeca su sada đaci, dio njih je u inkluziji, dio je u mješovitom odjeljenju za autizam u OŠ „Ilija Kišić“.

Fondacija „Meritum“ ima tri projekta u Herceg Novom, a to su izgradnja senzorne sobe u Igalu, Dnevnog centra i projekat Kola srpskih sestara koje će i dalje podržavati, kazala je Lin Montgomeri iz Fondacije Meritum.

“Za projekat poput ovog, potreban je kontinuitet, svakodnevni rad, mjesečni, godišnji pa i decenijski. Predstavlja složen sistem u kojem je dosta učesnika, kazala je dr Svetlana Kovačević, predsjednica prvostepene komisije za usmjeravanje djece.

“Uspjeli smo da na nivou grada napravimo sistem, jer u Crnoj Gori nemamo izgrađen sistem i moja je želja od kada se profesionalno bavim djecom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom da ga izgradimo .Ovo je samo mali dio onoga što treba da radimo, kazala je dr Kovačević. Ona je istakla da zdravstveni mora biti umrežen sa sistemima obrazovanja i socijalne zaštite, lokalnom upravom, nevladinim sektorom i medijima.

Defektolog Ivan LJ esar koji, zajedno sa učiteljicom Mirom Prodanović i fizioterapeutkinjom Natašom Lučić , jednom sedmično radi sa djecom zadovoljan je ovakvom organizacijom pomoći koja daje dobre efekte, jer djeca dobro napreduju .

Majka njednog djeteta Mara Sijerkovic kaže da je patronažna pomoć veoma značajna jer se djeci pomoc pruža u njihovim domovima tako da se oni prijatnije i sigurnije osjećaju.

Kolo Srpskih sestara je humanitarna organizacija koja je u toku 2007. godine realizovala sličan projekat pomoći djeci sa invaliditetom, tada u saradnji sa Dječijim dispanzerom i dr Svetlanom Kovačević i Institutom „Dr Simo Milošević“.

Bonus video: