Pošta Crne Gore publikovala marku sa motivom zaštićene vrste vidre

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su kazali da je Pošta Crne Gore na njihovu inicijativu, a imajući u vidu značaj te zaštićene životinjske vrste uvrstila marku u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je promociji ove vrste dala tradicionalno poštanski doprinos

3332 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi CG
Foto: Nacionalni parkovi CG

Pošta Crne Gore publikovala je poštansku marku i koverat sa motivom Fauna Vidra (Lutra lutra)

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su kazali da je Pošta Crne Gore na njihovu inicijativu, a imajući u vidu značaj te zaštićene životinjske vrste uvrstila marku u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je dala tradicionalno poštanski doprinos promociji ove vrste.

Ova vrste vidre je zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori i na globalnom nivou ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti).

vidra
foto: Nacionalni parkovi CG

"Saradnja JPNPCG sa Poštom Crne Gore započeta je prije nekoliko godina, a nastaviće se i u budućem periodu na zadovoljstvo svih ljubitelja prirodnih vrijednosti i ljepota crnogorskih nacionalnih parkova. Prošle godine je Pošta Crne Gore publikovala prigodnu marku i koverat sa motivom prašume NP Biogradska gora, te 2019. godine sa motivom iz NP Lovćen", saopštili su iz Nacionalnih parkova.

vidra
foto: Nacionalni parkovi CG

Kako stručnjaci kažu, postoji trinaest vrsta vidri na svijetu. Kod nas je zastupljena Lutra - lutra.

Bonus video: