Sinofarm bio na Torlaku, imunizacija kreće sjutra

Do juče popodne vakcinisana 5.021 osoba. Ministarka zdravlja poručuje da je sistem opterećen, ali nije pred pucanjem

52853 pregleda 306 reakcija 88 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vakcinu protiv koronavirusa do juče popodne primila je 5.021 osoba, a imunizacija kineskom vakcinom Sinofarm počinje sjutra.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je kineska vakcina, koja je donirana Crnoj Gori u količini od 30.000 doza, bila na ispitivanju na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Srbiji.

Nastavak imunizacije prioritetnih grupa ovom vakcinom počinje sjutra, tvrdi sagovornik “Vijesti”, dok je za narednu sedmicu najavljen dolazak novog, većeg kontingenta.

U Crnu Goru su do sada stigle 44.000 doza vakcine, od kojih je 14.000 ruskog proizvođača Sputnjik V, a ostatak kineske kompanije Sinofarm.

Iako su mediji prethodnih dana objavljivali oprečne informacije zvaničnika u vezi sa epidemiološkom situacijom, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je za “Vijesti” da zdravstveni sistem jeste opterećen, ali nije pred pucanjem, kao i da rade na njegovom očuvanju.

To je, u intervjuu “Vijestima”, prethodno kazala i direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

“Trenutna epidemiološka situacija je ozbiljna, ali nije alarmantna i nikako nije nešto čime mi ne upravljamo i na šta ne možemo da odgovorimo u svakom trenutku. Ljekari su umorni, kao i svuda u svijetu, ali daleko smo od tačke kolapsa”, rekla je ranije ona.

Mediji su objavili da je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović 4. marta u dopisu šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a naveo da je zdravstveni sistem “pred pucanjem” i da je hitno neophodna pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju. Radulović je nakon toga saopštio da “u pismu nije navedeno da je zdravstveni sistem pred pucanjem, već da Vlada uvodi strože mjere kako bismo izbjegli kolaps sitema”. On je kazao da je pismo partnerima prije svega motivisano potrebom da stvorimo pretpostavke za brzo reagovanje zdravstvenog sistema ukoliko situacija to bude zahtijevala.

“Obratili smo se za pomoć kroz Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji smo već koristili za nabavku i distribuciju maski i ostale medicinske opreme u prvom talasu pandemije, a koji redovno koriste i zemlje članice Unije. Ovog puta je Ministarstvo vanjskih poslova navelo da bi Crnoj Gori bila značajna podrška u ljudskim resursima - ljekari, tehničari i drugo medicinsko osoblje, koji bi, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, bili odmah dostupni za pružanje podrške našem medicinskom osoblju koje se već godinu hrabro bori sa svim izazovima koje je ova pandemija donijela”, saopštio je Radulović 10. marta.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić dan kasnije ocijenio je da ne kontrolišu epidemiju koronavirusa, govoreći o procentu pozitivno testiranih građana.

Galić
Galićfoto: Savo Prelević

“Procenat pozitivnih, novoregistrovanih slučajeva u odnosu na broj testiranih se već duži vremenski period kreće između 25 i 30 odsto. Da bi se moglo reći da kontrolišemo jednu epidemiju, taj odnos mora da bude pet procenata“, rekao je Galić novinarima.

Blagi pad broja oboljelih u HN, ali klinička slika ozbiljnija

Iz Doma zdravlja Herceg Novi juče su kazali “Vijestima” da je uočen blagi pad broja novooboljelih, ali da ljekari bilježe veći broj zaraženih koronavirusom sa upalom pluća i ozbiljnijom kliničkom slikom koji zahtijevaju bolničko liječenje.

“Uvjereni smo da je nadzor i primjena donesenih mjera donijela izvjesni rezultat. Sada jasno vidimo neophodnost primjene mjera. Posebno napominjemo potrebu da se maske nose i na otvorenom prostoru. Mjera nošenja maske na otvorenom prostoru donešena je zbog mogućnosti susreta sa drugim osobama koji bi se mogli dogoditi bez odgovarajuće zaštite. Na taj način se pomaže širenje kovid infekcije, opasne bolesti koja je već odnijela veliki broj života”, kazao je v. d. direktora Goran Komar.

Bonus video: