Manji budžet imao bi političke posljedice

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da “odobrena sredstva za funkcionisanje i rad Agencije ne mogu biti manja od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore”

5762 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Miloš Rudović
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Miloš Rudović

Ukoliko bi se budžet Agencije za sprečavanje korupcije smanjio ispod zakonskog minimuma od 0,2 odsto budžeta, to bi moglo naići na negativne ocjene Evropske unije, poručeno je sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije.

Od Vlade su juče ujutro, prema riječima predsjednika Savjeta Agencije Momčila Radulovića, dobili informaciju da treba da usvoje budžet koji je manji za više stotina hiljada eura.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da “odobrena sredstva za funkcionisanje i rad Agencije ne mogu biti manja od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore”.

Član Savjeta Zlatko Vujović kazao je da ta odredba Zakona “nije nečiji hir ili raspoloženje u nekom trenutku”.

“Nego to je bio zahtjev EU da se ne bi desilo da time što se mijenja vlada, odnoso da neko je zadovoljan više ili manje radom Agencije, pa će na taj način da utiče što će joj smanjivati izdvajanje iz budžeta... Smanjenje budžeta jeste nešto što se može shvatiti kao finansijski pritisak, posebno ako je riječ o direktnom kršenju zakona”, upozorio je on na sjednici.

Ukazao je da se može krenuti u mijenjanje zakona u Skupštini, ali da se prije toga moraju pitati kakvu poruku šalju Briselu.

Rad Agencije analizira se kroz jedno od dva ključna poglavlja Crne Gore u procesu pristupanja sa EU – Poglavlje 23.

“Moraju znati što su političke posljedice određenih poteza”, kazao je on. Na pitanje članice Savjeta Goranke Vučinić da li bi smanjenje budžeta uticalo na rad Agencije, direktorica Jelena Perović je kazala da bi i to značajno. “Sa ovakvim budžetom smo u velikom problemu”, poručila je Perović, navodeći da su tim budžetom planirane zarade za 55 zaposlenih, a da je novom sistematizacijom planirano još 20 radnih mjesta.

Agencije i Savjet, kako je rečeno na sjednici, sada imaju rok od 48 sati da pošalju budžet u skladu sa informaicjom koju su dobili od Vlade.

Savjet će zbog toga pisati ne samo Vladi nego i nadležnom skupštinskom odboru.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu za prošlu godinu, kao i o izvršenju budžeta.

Budžet Agencije za 2020. godinu je iznosio oko 1,54 miliona, od čega je utrošeno 1,27 miliona eura.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu, Savjet je ocijenio da su postignuti mjerljivi rezultati i u najvećoj mjeri ispunjeni, a u pojedinim oblastima i premašeni, svi ciljevi zacrtani Planom rada.

Tokom 2020. godine, Agencija je zbog kršenja antikorupcijskih zakona pokrenula ukupno 552 prekršajna postupka, od čega su u 81,6 odsto izrečene sankcije. Ukupan iznos novčanih kazni, uključujući i realizovane naloge, iznosi nepnih 90.000 eura.

Bonus video: