Krivokapić: Da vidimo koji su to ključni problemi sa kojim se suočavaju štampani mediji

„Kao što znate dolazim iz jedne kulture u kojoj mediji, sloboda govora, predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti savremene demokratije. Ne vidim razloga da ne radimo sve da se i u Crnoj Gori približimo ovim standardima ili da se makar trudimo da ovo uredimo na način kako je to uređeno u najvećem broju država."

17394 pregleda 178 reakcija 13 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, mr Tamara Srzentić, nastavili su danas Kontinuirani dijalog sa medijima.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici štampanih medija, direktorica Nezavisnog dnevika Vijesti, Marijana Bojanić, glavni urednik Dnevnog lista Dan, Mitar Rakčević, direktor Dnevnog lista Pobjeda, Draško Đuranović i izvršna direktorica Nedeljnika Monitor, Milena Perović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, kazao je da je svjestan izazova sa kojim se suočavaju štampani mediji, te da je teško preživjeti na malom tržištu kao što je Crna Gora. Krivokapić je istakao da su reforme u medijskom sektoru u Crnoj Gori ključne kako bi se obezbijedilo objektivno, profesionalno i kredibilno izvještavanje javnosti, ali i održiv rad medija na uređenijem tržištu, koje će nam u punom smislu pružiti neophodni medijski pluralizam. Krivokapić je još jednom iskazao punu podršku naporima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da se sastane sa svim medijima u Crnoj Gori i želju da bude upoznat sa svim predlozima i sugestijama koje predstavnici medija iznesu na sastancima.

„Cilj ovog sastanka je sa jedne strane da se upoznamo, a sa druge, da vidimo koji su to ključni problemi sa kojima se suočavaju štampani mediji. Da ih markiramo i da pokušamo zajednički da nađemo rješenja“, naglasio je Krivokapić.

Ministarka Srzentić kazala je da im nije cilj gašenje požara, već rješavanje sistemskih izazova cjelokupnog medijskog sektora.

„Kao što znate dolazim iz jedne kulture u kojoj mediji, sloboda govora, predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti savremene demokratije. Ne vidim razloga da ne radimo sve da se i u Crnoj Gori približimo ovim standardima ili da se makar trudimo da ovo uredimo na način kako je to uređeno u najvećem broju država. U nama ćete imati iskrenog i otvorenog partnera koji je spreman da o svim temama razgovara u ovakvim i sličnim formatima. I ne samo razgovaramo, već rješavamo probleme“, poručila je Srzentić.

Predstavnici štampanih medija ukazali su na probleme sa kojim se suočavaju, visokim troškovima koje iziskuje distribucija novina kao i postojećim monopolom na tržištu.

Cilj Kontinuiranog dijaloga sa medijima je dobijanje informacija o najvećim izazovima sa kojima se susreću svi predstavnici medijske zajednice, kako bi se udruženim snagama postigla održiva rješenja u toj oblasti.

Sastanci sa medijima biće organizovani i u narednom periodu. Premijer Krivokapić i ministarka Srzentić prethodne sedmice razgovarali su sa predstavnicima RTCG-a, TV Vijesti, TV Nova M i Prva TV.

Bonus video: