Pitamo vas: Mogu li zamjene za cigarete smanjiti broj pušača?

Rezultati velikog istraživanja istraživačke kuće Povaddo pokazali su da javnost u preko 20 zemalja svijeta očekuje da lokalne vlasti razmotre najnovija naučna i tehnološka dostignuća u pravcu smanjenja stope pušenja cigareta

16831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima 1,1 milijarda pušača. Ta brojka, na bazi najavljenih demografskih trendova, će se sigurno zadržati do 2025. što dovoljno govori o veličini problema sa kojim se cijela planeta suočava. Dobra vijest je što se sve više govori, ali i u praksi usvaja koncept smanjenja štete.

Rezultati velikog istraživanja istraživačke kuće Povaddo pokazali su da javnost u preko 20 zemalja svijeta očekuje da lokalne vlasti razmotre najnovija naučna i tehnološka dostignuća u pravcu smanjenja stope pušenja cigareta.

Takođe, 71 odsto ispitanika vjeruje da bi ohrabrivanje odraslih pušača, koji bi inače nastavili da puše cigarete, da pređu na alternative bez duvanskog dima, moglo da doprinese naporima u smanjenju štete.

Ako bi broj pušača mogao da se smanji i to tako što će oni koji ne žele da prestanu da puše preći na manje štetne, naučno zasnovane alternative, čak 67 odsto ispitanika prema ovom istraživanju vjeruje da bi vlasti u njihovoj zemlji onda trebalo da posvete svoje vrijeme i resurse za postizanje tog cilja.

Javnost traži pravu informaciju o manje štetnim alternativama

Neprovjerene informacije negativno utiču na odluku punoljetnih pušača, koji bi inače nastavili da puše cigarete, da pređu na bolje alternative, istaklo je 76 odsto ispitanika. Zapravo, javnost želi da bude informisana na pravi način, jer rezultati kažu da je gotovo polovina ispitanika zbunjena onim što je vidjela, pročitala ili čula u vezi sa elektronskim cigaretama ili proizvodima koji zagrijavaju duvan u proteklih pola godine.