Čirgić: Vlada tretira FCJK kao najveće kriminalce

Dekan FCJK ocijenio da ministarka Bratić sprovodi politički progon neistomišljenika i "javnu satanizaciju kritičara vlasti"

6010 pregleda 42 reakcija 37 komentar(a)
Čirgić, Foto: Savo Prelević
Čirgić, Foto: Savo Prelević

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić saopštio je danas da je ministarka Vesna Bratić u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta protiv njega podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu.

Čirgić je kazao da je u prijavi "lažno optužen za 'zasipanje kamenicama zgrade u kojoj se nalaze prostorije MPNKS', za oštećenje zdanja koje ima status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, za nepoštovanje mjera 'za suzbijanje opasne zaraze Covid 19', za 'protivpravni upad u prostorije uz prijetnje da će napasti na život i tijelo zaposlenih u Ministarstvu'."

Dodao je da je po nalogu tužioca danas u prostorijama cetinjske policije dao izjavu u vezi s krivičnom prijavom kojom se tereti za: uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 253 Krivičnog zakonika; uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253a Krivičnog zakonika; nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze iz člana 287 Krivičnog zakonika; te ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 st. 1 i 2 Krivičnog zakonika.

"Zahvaljujući na više nego profesionalnom i korektnom odnosu policijskih službenika, poručujem Ministarstvu PNKS i resornoj ministarki da ću po okončanju ovoga postupka i ja podnijeti prijavu protiv toga ministarstva i ministrice Bratić za lažno prijavljivanje. Uprkos brojnim kamerama koje se nalazi na zgradi i u zgradi bivšega Ministarstva kulture, a koje svjedoče o lažima iz krivične prijave MPNKS, te uprkos brojnim očevicima koji su došli da podrže protest zapošljenih na FCJK, ministarka Bratić ulazi u beskrupulozni obračun sa mnom kako bi se osvetila za brojne kritike koje sam joj uputio i ja i drugi profesori FCJK", navodi Čirgić.

Ocijenio je da Bratić, sprovodeći politički progon neistomišljenika te "javnu satanizaciju kritičara vlasti" s krajnjim ciljem da ih diskredituje i time onemogući slobodu govora, zloupotrebljava ustanovu koju predstavlja u cilju stvaranja temelja za izgradnju "srpskog sveta".

"Poručujem da je takva namjera zastrašivanja unaprijed osuđena na propast", kazao je Čirgić.

Kazao je da je Vlada formirana na obećanjima da će se boriti protiv kriminala i korupcije, ali da bi se, sudeći po dosadašnjim aktivnostima, moglo reći da je najjača organizovana kriminalna grupa u Crnoj Gori Fakultet za crnogorski jezik i književnost, "a najveći kriminalci montenegristi i javni kulturni radnici".

"Lažne krivične prijave imaju za cilj ne samo satanizaciju crnogorskih kulturnih djelatnika no i skretanje pažnje sa skandalozne politike koju MPNKS i Vesna Bratić sprovode. Neka Vlada Crne Gore nastavi s progonom i satanizacijom svojih neistomišljenika, jer tako će se što prije ostvariti ona poznata: 'Udar nađe iskru u kamenu. Bez njega bi u kam očajala'," zaključio je Čirgić.

Bonus video: