Carević da objasni šta se dogovorio sa HDL i Mitropolijom

Da se zemlja proda i omogući formiranje urbanističke parcele glasalo je 11 odbornika i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske i dva nezavisna odbornika - Stevan Džaković i Goran Pejović, dok su protiv bili osam odbornika iz redova Demokrata i odbornica URA Božena Jelušić

27974 pregleda 103 reakcija 21 komentar(a)
Uveče se spušta rampa: parking ispred supermarketa, Foto: Vuk Lajović
Uveče se spušta rampa: parking ispred supermarketa, Foto: Vuk Lajović

Po svemu sudeći, prodaja opštinske zemlje trgovačkom lancu Hard diskont Laković, koja je prije dvije i po godine umalo dovela do raspada vladajuće koalcije, jer je time omogućeno formiranje urbanističke parcele sa zemljom Mitropolije crnogorsko-primorske, kako bi bio izgrađen veliki supermarket, bila je obmana, iako su ubijeđivani građane da je to dobar potez jer će taj dio grada riješiti akutni problem nedostatka parkirališta.

To je kazala liderka Crnogorske, odbornica u budvanskom parlamentu Anđela Ivanović.

Glasovi tri odbornika te partije u bivšem parlamentarnom sazivu bila su presudna da se za 154.000 eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje, koja se graniči sa velikom parcelom Mitropolije, koja je prethodno zaključila dvodecenijski ugovor o davanju u zakup svoje parcele trgovačkom lancu da gradi supermarket.

Da se opštinska imovina proda HDL-u na žučnoj skupštinskom zasjedanju početkom novembra 2018. tadašnja vladajuća koalcija iz redova DF-a, Demokrata i URA, praktično se podijelila.

Da se zemlja proda i omogući formiranje urbanističke parcele glasalo je 11 odbornika i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske i dva nezavisna odbornika - Stevan Džaković i Goran Pejović, dok su protiv bili osam odbornika iz redova Demokrata i odbornica URA Božena Jelušić. Na sjednici je rečeno da će dio parkinga biti na usluzi građanima dijela grada na zaobilaznici. Međutim, od kada je napravljen supermarket, to obećanje nije ispunjeno.

U večernjim satima, čim se zatvori trgovački centar, na veliki parking se stavlja lanac i sva vozila moraju da budu isparkirana.

Ivanovićeva je zatražila da joj se dostavi ugovor koji je Opština, odnosno gradonačelnik zaključio sa kompanjom HDL, jer ta partija je glasala za prodaju zemlje, kako bi građani dobili parking, što nije ispoštovano.

“Kada sam glasala, bio je dogovor da će se na tom mjestu izgraditi parking koji će biti na usluzi građanima, što sada vidim da nije tačno. Obećan je parking slobodan za sve građane, zato smo glasali HDL. Kada pričamo o objektu HDl moramo se prije svega vratiti činjenicama. Jedini uslov koji je bio postavljen prilikom donošenja takve odluke je da novoizgrađeni parking bude u funkciji građanima non-stop, odnosno 24 časa svakog dana u nedjelji. I pored dezinformacija o tome kako pojedini odbornici DF-a takvim glasanjem dobijaju određene benefite, a vođeni isključivo interesom građana, tražili smo da se pored parkinga uradi pristupni put do prostora gdje treba da bude izgrađena nova kapela“, kazala je Ivanovićeva za “Vijesti“, nakon što je na prethodnom skupštinskom zasjedanju problematizovala odluku od prije tri godine.

Kako je dodala, na bazi takvog dogovora je donesena i skupštinska odluka.

“Prioritet Crnogorske je bio da se omogući građanima Budve da dobiju širu trgovinsku ponudu, koja je, htio to neko da prizna ili ne, dovela do sniženja cijena prije svega prehrambenih artikala. Zašto je došlo do samo djelimične realizacije skupštinske odluke i političkog dogovora je pitanje koje treba prije svega da se razjasni sa potpisnikom ugovora o prodaji, te utvrdi da li je isti sačinjem u skladu sa odlukom Skupštine i dogovorom. Za mene su vrlo važna pitanja lokalne politike jer se tiču zajednice u kojoji ja živim. Prisustvujem sjednicama Skupštine opštine Budva i zastupam interese građana koji mi daju podršku, tako je bilo uvijek i tako će biti i ubuduće. Parking za građane Budve u tom naselju je neophodan i to je bio jedini razlog koji je nas opredijelio da glasamo za tu temu dnevnog reda“, poručila je Ivanovićeva.

Nakon što je Opština prodala zemlju HDL-u koji je prethodno kupio i manji komad od mještana od nekih 70 kvadrata, formirana je urbanistička parcela, i omogućeno da se realizuje projekat.

Opština Budva je potom zaključila ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko primorksom i trgovačkim lancem HDL, koji su platiti 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno stambenog objekata na crkvenoj zemlji - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, neposredno uz gradsku kapelu.

HDL je na dvije decenije zakupio oko četiri i po hiljade kvadrata crkvene zemlje i investitrao u izgradnju prve faze - objekta sa prizemljem i prvim spratom od ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, gdje je otvoren supermarket.

Druga faza predviđa da se na već izgrađeni objekat dogradi još četiri sprata sa ukupno 59 stambenih jedinica.

Hram se gradi pored supermarketa

Ministar ekologije, prostornog planiranj i urbanizma Ratko Mitrović prije desetak dana obavijestio je gradonačelnika Budve Marka Bata Carević da je taj vladin resor pristupio izradi planskog dokumenta - urbanistički projekat, kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko-primorske - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hrama na crnogorskoj obali - Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

Carević je tražio od Vlade da što prije započne izrada ovog planskog dokumenta, jer je to preduslov kako bi Srpska pravoslavna crkva mogla da na mjestu gradske kapele izgradi pravoslavni hram.

Hram će biti izgrađen na 50 metara od supermarketa i dijeli ih veliki parking.

Bonus video: