"u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih ličnih karata"

MUP: Problem upisanih u birački spisak u kontekstu državljanstva ili prebivališta je naslijeđeni problem

"Uredan registar prebivališta građana jeste osnova za uređeni birački spisak. U tom smislu, MUP je dovršio proces izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana i nosi aktivnosti Savjeta za kontrolu biračkog spiska"

9793 pregleda 13 komentar(a)
Zgrada MUP, Foto: Twitter.com/MupCg
Zgrada MUP, Foto: Twitter.com/MupCg

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u okviru svojih nadležnosti, a u kontekstu zakonitosti izbora u Nikšiću, na dnevnoj osnovi pratilo promjene u biračkom spisku, te aktiviralo AFIS sistem za teritoriju opštine Nikšić, što se do sada nije nikad dešavalo u susret lokalnim izborima, saopšteno je danas iz MUP.

"MUP je nadgledao i proces izrade ličnih karata, uz jasnu napomenu, da u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih. Problem upisanih u birački spisak, a u kontekstu državljanstva ili prebivališta je naslijeđeni problem. Uredan registar prebivališta građana jeste osnova za uređeni birački spisak. U tom smislu, MUP je dovršio proces izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana i nosi aktivnosti Savjeta za kontrolu biračkog spiska", ističe se u saopštenju MUP.

Oni su dodali da ovako krupno pitanje zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu.

"Jedino na ovakav način, ovaj krupni zahtjev, moze rezultirati uspjehom. U vezi stalnih prozivki da se u biračkom spisku nalaze i osobe koje imaju državljanstvo druge države i glasaju na teritoriji te druge države, moramo naglasiti da podnosioci ovakvih prijedloga i inicijativa ne poznaju dobro nadležnosti MUP-a. Ukoliko nije riječ o nepoznavanju nadležnosti, onda se radi o lošoj namjeri. Možda neko zamišlja da je dovoljno da bude u posjedu nekih spiskova, koji se dobijaju iz „anonimnih“ izvora, a da „tamo neko“ jednim klikom, paušalno i preko noći oduzima biračko pravo, kao jedno od osnovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore. Pitanje je zašto se podnosioci ovih inicijativa ranije nisu bavili time jesu li i kako određena lica upisana u birački spisak, a ne tek nakon izbora 30. avgusta prošle godine, ali i kako znaju za koga bi ta lica potencijalno glasala u Crnoj Gori? Nakon dobijene informacije o mogućem postojanju lica sa dvojnim državljanstvom MUP je, u okviru svojih nadležnosti, blagovremeno, uputio zahtjev za provjeru te informacije kod nadležnih institucija Republike Srbije", rekli su iz MUP.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su svjesni činjenice da u biračkom spisku postoji nemali broj onih građana za koje je nevažeći osnov upisa.

"Ali svako brisanje iz biračkog spiska će se vršiti u skladu sa zakonom. Svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, nakon juna 2006. godine, poštujući Ustav Crne Gore, mora biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije", zaključuje se u saopštenju MUP.

Preporučujemo za Vas