KLINIČKI CENTAR OBJAVIO DETALJNA UPUTSTVA

Ovo su preporuke za vakcinaciju za oboljele od multiple skleroze

"Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa"

3277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekari Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da su pripremili preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa za pacijente oboljele od multiple skleroze.

"Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa. Preporuke su namijenjene kako pacijentima oboljelim od multiple skleroze, tako i drugim neurolozima u Crnoj Gori ali i medicinskom osoblju angažovanom u ambulantama za vakcinaciju protiv novog koronavirusa. Preporuke su podložne promjenama, o čemu će pacijenti, medicinski radnici i javnost biti blagovremeno obaviješteni", navode iz KC.

U preporukama se navodi da se vakcinacija preporučuje svim pacijentima oboljelim od multiple skleroze, osim u situacijama kada postoje "jasne kontraindikacije (trudnoća, dojenje, anafilatičke reakcije u anamnezi)"

Navodi se da su sve dostupne vakcine bezbjedne za neurološke pacijente, pa tako i pacijente oboljele od multiple skleroze. Nijedna od vakcina ne spada u grupu ,,živih’’ vakcina te stoga ne može izazvati infekciju.

"Preporučuje se da se MS pacijenti vakcinišu bilo kojom dostupnom vakcinom protiv SARSCoV2, čim im se ta mogućnost ponudi, bez obzira na komorbiditete, starost i druge osobine. Ne preporučuje se odlaganje početka liječenja ljekovima koji modifikuju tok bolesti zbog vakcinacije protiv SARS-COV-2. Ne preporučuje se promjena terapije u cilju ostvarivanja boljeg odgovora na vakcinaciju protiv SARS-CoV2", piše u preporukama.

U preporukama se iznose detaljne preporuke za pacijente oboljele od multiple skleroze:

• Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju: Interferon beta 1a im - Avonex®️, Interferon beta 1a sc - Rebif®️, Interferon beta 1b - Betaferon®️ , Teriflunomid - Aubagio®️ , Dimetilfumarat - Tecfidera®️ , Glatiramer-acetat - Copaxone®️ i Natalizumab - Tysabri®️ očekuje se dobar odgovor (stvaranje antitijela) nakon vakcinacije.

• Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju: Fingolimod - Gilenya®️ i Ocrelizumab - Ocrevus®️ odgovor na vakcinaciju može biti manji, ali dovoljan za zaštitu od potencijalne SARS-CoV2 infekcije.

• Kod pacijenata koji koriste imunorekonstruktivnu terapiju: Alemtuzumab - Lemtrada®️ , Kladribin - Mavenclad®️ i Mitoxantrone®️ odgovor na vakcinaciju zavisi od toga koliko je prošlo vremena od primjene posljednje doze lijeka, odnosno od toga u kojoj mjeri se oporavio imunski sistem nakon primjene posljednje doze lijeka.

• MS pacijentima koji koriste ljekove I linije (interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid, dimetil fumarat) preporučuje se vakcinacija nezavisno od vremenskog intervala primjene terapije.

• MS pacijentima koji koriste ljekove II linije (okrelizumab, fingolimod, alemtuzumab, natalizumab, kladribin) vakcinacija se preporučuje : – prije liječenja, primanje druge doze vakcine >2 nedjelje prije početka terapije – za vrijeme liječenja anti-CD 20 terapijom (okrelizumab) primanje vakcine 12 nedjelja nakon poslednje doze lijeka okrelizumab. Ukoliko je moguće, narednu dozu lijeka okrelizumab primijeniti 4 nedjelje nakon druge doze vakcine. – za vrijeme liječenja imunorekonstitucijskom terapijom (alemtuzumab, kladribin) odložiti vakcinaciju do oporavka vrijednosti limfocita (3 do 6 mjeseci) *Ukoliko nije moguće u praksi ispoštovati predložene vremenske intervale, savjetuje se da pacijenti prime vakcinu nezavisno od vremenskog intervala terapije

• Pacijentu koji je doživio relaps bolesti, a kojem je indikovana vakcinacija protiv SARS-CoV2, u dogovoru sa neurologom, razmotriti odlaganje vakcinacije do isteka perioda od mjesec dana nakon završetka pulsne kortikosteroidne terapije.

• Nijedna vakcina nije apsolutno bezbjedna, ali ozbiljna neželjena dejstva su rijetka i ne moraju uvijek biti uzročno-posljedično povezana sa primjenom vakcine.

• Do sada prijavljena neželjena dejstva za sve vakcine su uglavnom blaga, a obuhvataju: bol na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima i sl.

• Sva neželjena dejstva nakon primjene vakcine treba prijaviti Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED), preko sljedećeg linka.

Preporučujemo za Vas