Vuković i Vuksanović-Stanković: Do smrti ako treba; Jelušić: Patetično spominjanje smrti ne pomaže FCJK

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport raspravlja o stanju na FCJK na zahtjev Čirgića, koji je naveo da od 24. decembra ta ustanova nije dobila ni cent od predviđenih sredstava

35258 pregleda 153 reakcija 115 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović saopštio je da su od resorne ministarke Vesne Bratić dobili dopis da je “status Fakulteta za crnogorski jezik (FCJK) i književnost regulisan pozitivnim zakonskim propisima i da će se ponašati u skladu sa tim”.

Šehović je, na sjednici Odbora, istakao da ih je Bratić obavjestila da su izvršene sva obaveze prema FCJK.

Dekan FCJK Adnan Čirgić je potvrdio da je Ministartvo juče uplatilo prvu ratu za januar, a da je jutros uplaćena i druga za februar.

On je istakao da je Ministarstvo protivzakonito blokiralo finansijski FCJK, a sve sa ciljem gašenja te ustanove, koja je izložena javnoj satanizaciji.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport raspravlja o stanju na FCJK na zahtjev Čirgića, koji je naveo da od 24. decembra ta ustanova nije dobila ni cent od predviđenih sredstava.

Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović je istakao da finansiranje FCJK od januara, regulisano preko resorno Ministarstva, a u skladu sa Zakonom.

Paunović je istakao da je Ministarstvo finansija u skladu sa Zakonom, prema FCJK opredjeljivala 1/12 od stvarnih troškova iz prethodnih godina.

Sekretar Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić, je istakao da ministarka Vesna Bratić nije zbog današnje sjednice Vlade, nije u mogućnosti da prisustvuje Odboru.

On tvrdi da je Ministarstvo izmirilo sve obaveze prema FCJK zaključno sa februarom.

Šehović je istakao da nisu zvanično dobili dopis ko će ispred Ministarstva prisustvovati sjednici Odbora.

Čirgić je naveo ranije da Fakultet nije dobio čak ni sredstva za podmirivanje tekućih obaveza (računi za struju, vodu, telefon, internet, gorivo, održavanje prostora i sl.).

Koordinator u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica je istakao da je došlo do nesporazuma, ali da će novac i za druge obaveze biti uplaćen, a da kada 31. marta bude usvojen budžet, neće uopšte biti više problema.

Čirgić je istakao da se FCJK se pokušava ugasiti i kroz najavljene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, a za koji je formirana radna grupa.

Članovi Odbora, s obzirom na nove informacije, trenutno raspravljaju da li će nastaviti rad ili će sjednicu odložiti, kako bi neki drugi dan mogli da čuju stavove ministarke Bratić.

Članica Odbora Aleksandra Vuković zapitala je gdje su ministarka Bratić i njen kolega iz Ministarstva finansija Milojko Spajić i istakla da su morali da se pojave.

Odbor se saglasio da nastave sa radom, uz konstataciju većine članova da su informacije od predstavnika resornog ministartsva, uvjerava da problema sa finansiranjem neće biti ubuduće i da niko ne dovodi u pitanje opstanak FCJK.

Član Odbora iz DF-a Dragan Bojović je istakao da mu nije jasno zbog čega u Crnoj Gori trebaju dvije katedre za crnogorski jezik, jedna na Fakultetu u Nikšiću, kao i na Cetinju.

On je istakao da Čirgić ne može tri puta da bude dekan, a da prema njegovim informacijama, problem nije u finansiranju, nego u reviziji poslovanja.

Vuković je istakla da "morate da budete svjesni da ovo nije pitanje jezika, politike, već života." "Poručujem i ministarki Bratić da vjerujte spremna sam, koliko vam god to patetično zvučalo za ovu ideju umrijeti. Samo onaj koji zna sve o sebi može poštovati sebe i druge", kazala je Vuković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je poručila Bojoviću da Crna Gora "nikada neće biti srpska Sparta i da će se protiv toga boriti svim dozvoljenim demokratskim sredstvima i do smrti ako treba".

Ona je istakla da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da poništi crnogorsku istoriju, a da se Bojović i slični žele da priklone njegovom hegemonizmu.

"Nije knez Vladimir srpski, nego dukljanski, nisu Vojisavljevići, Crnojevići i Petrovići srpski, nego crnogorski", kazala je Vuksanović Stanković.

Bojović je kazao da pominjanje borbe do smrti, nije primjereno, da on sa tim nema problema, ali može u narodu da se doživi na neki drugačiji način.

Vuksanović Stanković je još jednom ponovila da će se boriti svim dozvoljenim demokratskim sredstvima i do smrti, da je građanski nastrojena i da nikoga ne mrzi, a da ima i srpske krvi jer joj je ujčevina iz Srbije.

Članica Odbora Božena Jelušić je pozvala kolege da obuzdaju emocije u raspravi, a da patetično spominjanje smrti ne pomaže FCJK.

Čirgić je odgovorio Bojoviću, koji je pomenuo reviziju i sumnjive apanaže da "sve inspekcije, koje su bile na fakultetu, nijesu našle ništa".

On je istakao da su na Cetinju i Nikšiću dva različita studijska programa, a da mu Zakon omogućava da u skladu sa Statutom može biti dekan.

"Ako imate informaciju da sam prekršio Zakon, da podnesete proceduru za moje razrješenje", kazao je Čirgić.

On je istakao da ukoliko od nadležnih iz Ministarstva dobije odgovor kakva će sudbina biti FCJK, odsnosno ako mu se saopšti da će zadržati dosadašnji status, što se njega tiče biti stavljena tačka na raspravu.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović je istakao da je suština ko je obustavio isplatu tri mjeseca za FCJK.

On je kazao da su od predstavnika Ministarstva finansija čuli da je taj resor redovno opredjeljivao sredstva.

"Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je obustavilo isplatu na osnovu kršenja propisa, samovoljom. Na isti način mogao je FOND PIO da obustavi isplatu penzija", kazao je Papović.

On je istakao da ova Vlada, na osnovu njenog karaktera, želi da ugasi crnogorske institucije.

"Mi znamo sa čime se suočavamo", kazao je Papović.

Vuksanović Stanković je odgovorila, aludirajući na Jelušić da "razumije onima koji su direktnim svojim činjenjem ugrozili, da ne upotrijebim težu riječ izdali,vitalne interese Crne Gore, smeta moja borba za Crnu Goru i nas ođe, pa pokušavaju sa riječi patetika da se sakriju iza toga, to je njihovo pravo".

"Ali, ja ni milimetar neću odstupiti od te borbe", poručila je Vuksanović Stanković.

Istakla je da nije nikada glasala u parlamentu "za nešto što znači izdaja interesa Crne Gore niti će to uraditi ikada".

Šehović je istakao da je od Vlade moralo da bude više odgovornosti i da se sa više senzibiliteta pristupi problemu.

On je istakao da teško shvata da je samo za tu potrošačku jedinicu bio problem sa isplatama, kao i da nadležni treba da razumiju i njih, na drugoj strani, koji su možda izrazili sumnju u pravu namjeru, ali i da shvata i želi da vjeruje da je stvarno postojao problem neke vrste, kao što su naveli.

Odbor je nakon više od tri sata rasprava, o kako je istakao Šehović u ovom složenom momentu, osjetljivom pitanju, završio raspravu.

Šehović je istakao da kolike god da su nam političke razlike, nikad ne smijemo dozvoliti da pređemo svaku civilizovanu granicu i pogađamo se oko toga hoće li se poštovati zakon ili ne.

"U ovom slučaju Zakon o Budžetu je jasan: institucije su dužne da isplaćuju 1/12 stvarnih troškova od prošle godine potrošačkim jedinicama, pa i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK), sve dok traje privremeno finansiranje. Nije trebalo da dolazimo do ove rasprave na resornom odboru, jer je bilo prostora da se sa malo više senzibiliteta pristupi ovom pitanju i ranije“, rekao je Šehović.

On je kazao da je najvažnija poruka koja danas treba da se pošalje sa Odbora jeste da, ako smo dobro razumjeli, ne postoji namjera mijenjanja statusa ovog fakulteta niti namjera političkog obračuna sa crnogorskim jezikom i kulturom usred Crne Gore.

"Ako bi bilo kome palo na pamet da se sa time obračunava, vjerujem da bi civilizovana i građanska Crna Gora imala adekvatan odgovor. Obračun sa FCJK bi bio obračun sa Crnom Gorom. Svi razumijemo da postoje političke razlike, ali granica se negdje mora povući“.

Bonus video: