Borovinić-Bojović sa Brnabić i Lončarom razgovara o nabavci vakcine proizvedene u Srbiji

"To ne znači, da Crna Gora teži da nabavi samo jeftiniju vakcinu, već isključivo kvalitetnu, ali uz činjenicu da je Crna Gora teritorijalno najbliža zemlji koja će uskoro biti proizvođač vakcine, daje za pravo da troškovi budu mnogo manji, a posebno kada su u pitanju, između ostalog, i troškovi transporta do Crne Gore"

22552 pregleda 44 reakcija 45 komentar(a)
Foto: gov, Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: gov, Gov.me/Bojana Ćupić

Mnistarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predvodiće delegaciju Crne Gore koja će od 23. do 25. marta boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji.

U Informaciji Vlade se navodi da će se Borovinić-Bojović sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lonačerem.

"Posjeta i održavanje sastanaka imaju za cilj razmjenu mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u dvijema državama o iskustvima Republike Srbije u eri epidemije na globalnom nivou, zbog zarazne bolesti COVID-19, te i dogovor između dvije države o uzajamnoj saradnji i rezumijevanju u ovoj izuzetno teškoj epidemiološkoj situaciji, kako na globalnom nivou, tako i u Crnoj Gori i Republici Srbiji", navodi se u Informaciji.

Pored Borovinić-Bojović u delegaciji Vlade biće i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović i generalni sekretar u Vladi Crne Gore Božo Milonjić.

"Kroz program sastanaka predviđeno je međusobno upoznavanje sa trenutnim i eventualno budućim problemima u prevenciji, zaštiti i liječenju građana od zarazne bolesti COVID-19. U tom smislu a na najavu Republike Srbije da u toj državi uskoro počinje proizvodnja vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19, usaglašavanje oko mogućnosti nakon proizvodnje da Crna Gora nabavku vakcina za ubuduće a nakon proizvodnje iste i stavljanja u promet sa svim neophodnim elementima o validnosti i registraciji lijeka, Crna Gora bude u prilici da u skladu sa ugovorenim obavezama dobija isporuku vakcina od Republike Srbije, koja će pretpostavka je biti moguće i finansijski jeftinija za crnogorsko tržište. To ne znači, da Crna Gora teži da nabavi samo jeftiniju vakcinu, već isključivo kvalitetnu, ali uz činjenicu da je Crna Gora teritorijalno najbliža zemlji koja će uskoro biti proizvođač vakcine, daje za pravo da troškovi budu mnogo manji, a posebno kada su u pitanju, između ostalog, i troškovi transporta do Crne Gore".

Dodaje se da će poseban osvrt tokom susreta delegacije biti pružanje uzajamne pomoći u nabavci medicinske opreme i medicinskih sredstava, a proizvode se u Republici Srbije.

"Gdje bi se prije svega akcenat stavio na medicinsku opremu za zdravstvene radnike koja je neophodna u svim covid centrima, ne samo u našoj državi, već i na globalnom nivou, kako bi se obezbijedila potpuna zaštita zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. S tim u vezi, stanje u Crnoj Gori u ovoj epidemiološkoj situaciji i potrebe zdravstvenog sistema biće prezentovano delegaciji Republike Srbije, što očekujemo i da u potpunosti budemo informisani o svim segmentima epidemioloških mjera i preduzetim mjerama i aktivnostima sa mogućnošću davanja punog doprinosa Republike Srbije zdravstvenom sistemu Crne Gore, uz obostrano razumijevanje i dogovaranje oko potreba pružanja uzajamne podrške tokom pregovora", piše u Informaciji.

Bonus video: