Lalović: Nema kolapsa, jer imamo ljekare

On je kazao da će u stacionaru u kojem se liječe kovid pacijenti dežurati svakodnevno po jedan ljekar iz bolnice određene specijalnosti, ali će morati imati pripravnog ljekara internistu konsultanta

5886 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Eduar Lalović tvrdi da zdravstveni sistem u Pljevljima nije pred kolapsom, kako se to pokušava predstaviti javnosti, ali priznaje da zbog nedostatka ljekara internista imaju problema u organizovanju rada kovid stacionara.

Na drugoj strani, ljekar u pljevaljskoj bolnici, urolog Žarko Čolović, kaže da je, za kako je rekao, kolaps zdravstvenog sitema u Pljevljima odgovoran menadžment bolnice na čelu sa direktorom Lalovićem.

Lalović kaže da je problem nastao kada je doktorka Mirha Hasanbegović, nakon 5,5 mjeseci danonoćnog rada sa kovid pacijentima prije par dana otišla na odmor, pa su u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja primorani da angažuju ljekare specijaliste interne medicine iz drugih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Lalović je kazao da bolnica zapošljava šest ljekara internista, od kojih su tri na produženom bolovanju poslije infekcije virusom kovid 19, a jedan internista je imao drugih zdravstvenih problema.

Trenutno dvoje internista radi na internom odjeljenju, a prethodnog dana angažovan je kardiolog iz Plava i internista iz Berana koji će obaviti vizite u kovid stacionaru.

Interno odjeljenje pljevaljske bolnice
Interno odjeljenje pljevaljske bolnicefoto: Goran Malidžan

Lalović je kazao da će u stacionaru u kojem se liječe kovid pacijenti dežurati svakodnevno po jedan ljekar iz bolnice određene specijalnosti, ali će morati imati pripravnog ljekara internistu konsultanta, s obzirom na to da su na liječenju uglavnom pacijenti koji zahtijevaju nadzor ljekara specijalista interne medicine.

"Doktorka koja je radila u kovid ambulanti sama pet i po mjeseci morala je da se odmori. Zbog dugih bolovanja ostalih ljekara internista nastao je problem. Problem je počeo od avgusta prošle godine kada su krenule infekcije sa ljekarima interne medicine. U saradnji sa ministarstvom snalazimo se tako da internista bude tokom dana, a dežurstva pokrivaju drugi ljekari. Zasada funkcionišemo i apelujem na ljekare da se što prije vrate sa bolovanja ukoliko su se oporavili", rekao je za "Vijesti" Lalović.

Kazao je da je juče na liječenju u pljevaljskoj bolnici bilo 15 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je jedan sa težom kliničkom slikom. Kapacitet kovid stacionara je 26 kreveta.

"Zasada sve funkcioniše, a pacijenti su pokriveni ljekarskim kadrom. Sve teže slučajeve šaljemo u Nikšić ili Podgoricu. Nema kolapsa, jer imamo ljekare koji mogu da pruže pomoć uz konsultacije sa internistom", kazao je Lalović.

Lalović je kazao da su u rad uključena i dva specijalizanta, a da će narednih dana u pljevaljsku bonicu doći još tri, od 17 koliko ih trenutno pljevaljska bolnica ima na specijalizaciji. Nekoliko specijalizanata je pred ispitom i ne mogu se povući, dvije specijalizantkinje su na porodiljskom a tri specijalizanta zbog zdravstvenih razloga ne mogu biti angažovana.

Ljekar u pljevaljskoj bolnici, urolog Žarko Čolović, kaže da je, za kako je rekao, kolaps zdravstvenog sitema u Pljevljima odgovoran menadžment bolnice na čelu sa direktorom Lalovićem.

"Direktor nema autoriteta da napravi spiskove ljekara za rad u kovidu kako je naloženo od Ministarstva zdravlja. On jednostavno ne smije ni da pita pojedine ljekare za rad u kovid ambulanti. Dogovor je bio da svi specijalisti i specijalizanti budu ukjučeni u rad sa kovid pacijentima. Trebalo je za vikend da napravi spiskove i da se krene sa radom, on to nije učinio jer mu se povlašćeni ljekari čak ne javljaju na telefon. Za kolaps zdravstva u Pljevljima isključivi krivac je menadžment bolnice na čelu sa direktorom. Svi ljekari bez izuzetka treba da budu uključeni u rad u kovidu, što je i dogovoreno na sastanku načelnika i šefova odeljenja, on ništa nije ispoštovao, spiskova nema", rekao je Čolović.

Lalović je kao neosnovane odbacio Čolovićeve tvrdnje, utvrdivši da je spisak ljekara koji će dežurati u kovid stacionaru napravljen i da će svi ljekari biti uključeni u dežurstvo u kovid ambulanti.

"Ponavljam da je problem nastao nakon što je doktorka Mirha Hasanbegović koja je sama pet i po mjeseci radila u kovid stacionaru otišla na zasluženi odmor, a dio ljekara internista je na produženom bolovanju. Uz podršku Ministarstva uspijevamo da rješavamo ovaj problem", rekao je Lalović.

Bonus video: