Mikijelj Zajednici opština: Obala Boke nudi sve uslove za razvoj turizma i biznisa

Menadžer Opštine Kotor ističe da na teritoriji opštine Kotor postoje privredna (industrijska) i biznis zona

4602 pregleda 62 reakcija 3 komentar(a)
Ivan Mikijelj, Foto: Nebojša Nisić
Ivan Mikijelj, Foto: Nebojša Nisić

Menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj dostavio je Zajednici opština Crne Gore obavještenje o mogućnostima za investiranje i razvoj biznisa na području kotorske opštine.

Istakao je da obala zaliva Boke Kotorske nudi sve uslove za razvoj turizma. Da je taj prostor proglašen svjetskom kulturnom baštinom, da obiluje spomenicima različite starosti, čistim i kristalnim morem, plažama i dobrom turističkom infrastrukturom.

Objašnjava da je Boka idealno mjesto za razvoj elitnog, zdrastvenog nautičkog i izletničkog turizma. U dopisu Mikijelj ističe da na teritoriji opštine Kotor postoji Privredna zona (industrijska zona) koja ima svoju internu saobraćajnicu u obliku prstena, kao i kompletnu infrastrukturu i saobraćajnicu širine dovoljne da zadovolji sve potrebe komunikacije vozila.

“Najveća pogodnost ove zone je što se direktno naslanja na magistralni put Herceg Novi-Tivat-Kotor-Budva koji ima direktnu vezu sa Republikom Hrvatskom (60 km) kao i Bosnom i Hercegovinom (75km). Izuzetnu prednost ove lokacije, sem dostupnosti i povezanosti čini to što se u okviru iste nalazi Carinska uprava, sa carinskim skladištem koje je udaljeno svega 1 km, kao i međunarodni aerodrom, dok se u okviru same zone nalazi i Dom zdravlja”, naveo je Mikijelj.

Na teritoriji opštine, kako je naglasio, postoji i biznis-zona i to područje se proteže sa lijeve i desne magistralnog puta M-2 i to dio magistralnog puta od Jaza-Lastve Grbaljske do kružnog toka Tivat-Kotor-Radovići.

On je rekao i da je Opština Kotor vlasnik atraktivnog zemljišta u Kavču i Škaljarima koje je predviđeno za izgradnju sportskih i turističkih objekata visoke kategorije. Za navedene lokacije postoji važeća planska dokumentacija.

"Razvoj turizma u budućem periodu može bazirati na izgradnji eko sela ( Gornji Morinj, Gornji Stoliv, Donje i Gornje Krivošije, Gornji Grbalj ) razvoja i unapređenja postojećih pješačkih i biciklističkih staza u zaleđu ( Gornji Morinj, Bunovići, Ledenice, Crkvice, Dragalj ) kao i izgradnju hotela visoke kategorije, golf terena i ostalih sportskih sadržaja u Donjem Grblju ( Nerin, Platamuni, Krekavica, Ponta, Bigovo )", rekao je Mikijelj.

"Takođe, budućim planovi će se predvidjeti da se plodni predjeli Donjih i Gornjih Krivošija, Donjeg i Gornjeg Grblja, kao i Donjeg i Gornjeg Morinja stave u funkciju održive organske proizvodnje, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, meda i ljekovitog bilja, a sve u funkciji unaprijeđenja turističke ponude ovoga kraja", zaključio je Mikijelj.

Bonus video: