Porfirije: Crkva nije imala političke ciljeve i namjere u Crnoj Gori

"I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminisane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu"

15274 pregleda 56 reakcija 55 komentar(a)
Porfirije, Foto: BETAPHOTO
Porfirije, Foto: BETAPHOTO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izrazio je nadu da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica "biti još bolji".

Na pitanje o ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije je za HRT rekao da crkva nije imala "ni političke ciljeve ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića".

"Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donijela zakone koji trebaju oduzeti sve ono što je crkva vjekovima stekla, nije bilo drugog rješenja nego da se digne glas crkve protiv takve odluke. Ali taj glas crkve se digao i pretvorio u litije. I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminisane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu", rekao je Porfirije, izrazivši nadu da će zakon biti još bolji.

Bonus video: