Nastava onlajn, ali djeca idu na treninge

Preminulo još šest pacijenata, zaraženo 508. Počinje vakcinacija najstarijih u Herceg Novom

9695 pregleda 34 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprkos mjerama i tvrdnjama iz Ministarstva zdravlja da su grupni treninzi dozvoljeni samo profesionalnim sportistima koji se takmiče i redovno testiraju, to u praksi nije slučaj.

Učenici osnovnih i srednjih škola pohađaju nastavu onlajn, ali odlaze na grupne treninge gdje se ne mogu poštovati osnovne mjere protiv koronavirusa, kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić prije tri dana nije odgovorio na pitanje kako je to moguće, već je objasnio da su treninzi dozvoljeni profesionalnim sportistima koji se testiraju. “Vijestima” su se obratili roditelji iz više opština, koji tvrde da djeca svakodnevno treniraju, što je prijavljivano policiji i inspekciji.

Oni su dostavili dopis Fudbalskog saveza od 13. marta, u kojem piše da shodno najnovijim mjerama nema smetnji za trening i odigravanje utakmica u svim starosnim kategorijama. U dopisu se navodi da članovi FK Bokelj, uključujući i petliće, pionire, kadete, mogu da treniraju i održavaju utakmice “uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kazali su da se od novembra vrši pojačan inspekcijski nadzor nad radom sportskih klubova, privrednih društava, preduzetnika i NVO koje pružaju usluge u fitness centrima i teretanama kako bi utvrdili da li se od istih poštuju Odluke vezane sa sport i rekreaciju, koje su je donijelo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje (IJZ).

“U tu svrhu, tokom novembra i decembra mjeseca 2020. godine, izvršena je kontrola ukupno 117 subjekata kojom prilikom su bile utvrđene tri nepravilnosti. Od januara ove godine provjereno je preko 20 objekata u kojima su utvrđene nepravilnosti i izrečena tri ukazivanja”, piše u odgovoru.

Iz UIP su kazali da treba imati u vidu da u ovom Odsjeku rade svega četiri inspektora, uključujići i glavnog inspektora, koji i pored redovnih poslova obavljaju poslove i iz zdravstveno-sanitarnog nadzora.

“Inače kada je riječ o svim inspekcijama, što se tiče neregistrovanih subjekata koji eventualno obavljaju djelatnost u privatnom posjedu, tu ova inspekcija nema nadležnost već komunalne službe i službe Uprave policije. U narednom periodu, kao i ranije, inspektori UIP davaće pun doprinos u suzbijanju pandemije virusa korona”, piše u odgovoru.

Iz UIP su odgovorili i da zakonom nije definisano da prate rad agenata kladionica, koji uprkos tome što su kladionice zatvorene, ostvaraju kontakt sa klijentima.

“Moramo reći da zakonom nije definisano da inspektori prate rad ovih agenata, već isključivo priređivača igara na sreću, te da provjera uplate na račun tj. uplate na otvoreni registrovani nalog kod priređivača nisu predmet kontrole ove inspekcije već drugih organa”, istakli su iz UIP.

Na novi koronavirus pozitivno je još 508 osoba, dok je od posljedica infekcije preminulo šest pacijenata.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 153 novopozitivnih, Nikšića 119, Bijelog Polja 36, Bara 35, Berana 31, Rožaja 22, Herceg Novog i Ulcinja po 16, Cetinja 13, Mojkovca 11, Budve i Kotora po deset, Pljevalja devet, Andrijevice šest, Kolašina i Šavnika po pet, Danilovgrada i Tuzi po četiri, Tivta dva i Plužina jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Bara (1), Podgorice (1), Cetinje (1) i Ulcinja (1), Nikšića (1) i Pljevalja (1) od kojih je najmlađi imao 67, a najstariji 84 godine starosti“, piše u saopštenju.

Prema informacijama sa sajta covidodgovor.me do juče popodne vakcinisano je 6837 osoba, od kojih je 461 primila drugu dozu.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da je ta ustanova u prethodna dva dana vakcinisala skoro 800 građana starijih od 80 godina. Istakao je da će u narednim danima da budu aktivni svi punktovi za vakcinaciju, što znači da će biti vakcinisano 1000 i više građana dnevno.

“Pored vakcinacije koju obavljamo na za to predviđenim punktovima, imamo već oko 750 prijavljenih građana za kućnu vakcinaciju i naše patronažne službe su na terenu u dvije smjene”, rekao je Jokić.

Počinje vakcinacija najstarijih u HN

Iz Doma zdravlja Herceg Novi saopšteno je da od danas započinju vakcinaciju građana starijih od 80 godina i istakli da se imunizacija sprovodi po tačno utvrđenim prioritetima.

“JZU Dom zdravlja Herceg Novi obavještava da privodi kraju vakcinaciju protiv COVID -19 zdravstvenih radnika sa područja hercegnovske opštine. U Herceg Novom za razliku od mnogih drugih opština u Crnoj Gori postoji veliki broj zdravstvenih radnika, kada se uzme u obzir i prisustvo brojnih privatnih medicinskih ustanova i velikih medicinskih kolektiva”, saopšteno je. Državni sekretar Borko Bajić u srijedu nije “Vijestima” odgovorio na pitanje - u kojim opštinama i domovima zdravlja još nije počela imunizacija starijih od 80 godina.

Bonus video: