Podignite nezarađenu platu i ne brinite za firmu

Reagovanje opštinskog preduzeća nakon što su pojedini sindikalni predstavnici optužili rukovodstvo firme da je uništilo preduzeće, dovodeći ga pred gašenje

3741 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Rukovodstvo i osnivač opštinskog preduzeća Vodovod neće dobrovoljno likvidirati firmu i u preduzeće uvoditi u stečaj, kako su to predstavnici pojedinih sindikalnih organizacija tvrdili prethodnih dana.

To se navodi u reagovanju informativne službe Vodovoda, nakon što su pojedini sindikalni predstavnici optužili rukovodstvo firme da je uništilo preduzeće, dovodeći ga pred gašenje.

“Preduzeće će početkom aprila početi sa izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, a u kontinuitetu se izvode radovi u Postrojenju za preradu pitke vode ‘Pliješ’, kako bi tokom 2021. redovno snabdijevali građane ispravnom vodom i riješili višedecenijski problem u vodosnabdijevanju”, navodi se u saopštenju Informativne službe Vodovoda.

Ističu da su posljednjih dana “svjedoci mnogobrojnim zlonamjernim obavještenjima pojedinaca koji se potpisuju u svojim saopštenjima ispred sindikalnih organizacija“.

“Lica koja se kriju iza organizacije čiji je cilj očuvanje ovog preduzeća i njenog integriteta rade suprotno od onoga za šta je osnovana sindikalna organizacija i nezakonito koriste naziv organizacije za pisanje lažnih saopštenja koja imaju za cilj izazivanje panike među radnicima. Dušebrižniku kome je iz tople sobe stalo do preduzeća poručujemo da podigne nezarađenu platu jer je bila danas, redovna kao i svakog mjeseca. Radi upoznavanja zaposlenih, a i šire javnosti izraz koji koristi ‘lažni sindikalac’, pravni izraz ‘dobrovoljna likvidacija’ je procedura koja se može sprovesti u preduzećima sa ovjerenim izjavama da nemaju dugovanja prema povjeriocima, prema zaposlenima uz saglasnost svih povjerioca za postupak likvidacije. Kako ‘neobaviješteni sindikalac’ vjerovatno to ne zna, a ima loše namjere prema svom preduzeću, ovu objavu je ‘lupio pa ostao živ’”, piše u saopštenju.

Iz Vodovoda navode da se očekuje imenovanje odbora dirktora na narednoj sjednici Skuštine opštine, a da trenutni izvršni direktor uskoro ostvaruje uslov za odlazak u penziju. Nakon konstituisanja novi sastav Odbora direktora treba da ga razriješi u skladu sa zakonom, a na njegovo mjesto do izbora novog direktora imenuje vršioca dužnosti.

“Pozivamo ovog komedijaša da sljedeći put potpiše svoje saopštenje kako bi građani znali ko prosipa pamet po portalima, a Vodovod obavještava građane Pljevalja i sve svoje zaposlene da se neće vršiti dobrovoljna likvidacija firme, I neće uvoditi preduzeće u stečaj, da je završen Sanacioni plan za 2021. godinu koji treba da se dostavi Upravi javnih prihoda odmah nakon prve sjednice Odbora direktora. Isti sadrži sve mjere i tačne podatke na osnovu kojih će preduzeće u 2021. godini poslovati pozitivno i smanjiti ukupna dugovanja akumulirana iz ranijeg perioda, da će se plata zaposlenima isplaćivati redovno”, navodi se u saopštenju.

U Vodovodu tvrde da će preduzeće uz finansijsku pomoć osnivača do tehničkog prijema održavati i upravljati sa Postrojenjem za preradu otpadnih voda “Židovići“ i da će tokom 2021. godine raditi na aktivnostima razdvajanja fekalne od atmosferske kanalizacije.

“Uz pomoć Opštine Pljevlja, a naročito predsjednika Opštine Igora Golubovića, koji svojim iskustvom doprinosi rješavanju brojnih tehničkih problema, kako u postojećim budžetskim stavkama, kako u radovima koje povjeravaju ovom preduzeću tokom građevinske sezone a naročito u investicionom ulaganju koje je planirano u 2021 godini, više je nego očigledno da osnivaču nije cilj da ‘dobrovoljno likvidira’ preduzeće, već da ga očinski pomogne kako bi stalo na noge. Na kraju, Vodovod Pljevlja, preduzeće koje radi u interesu svih građana Opštine Pljevlja, čak i onih zlonamjernih, u narednom periodu nastaviće da vrši redovnu isporuku vode građanima, gdje se nadamo da će Vlada što prije početi sa realizacijom projekata i izvođenjem radova na tri kapitalna projekta u sektoru vodosnabdijevanja Opštine Pljevlja: izgradnja fabrike pitke vode ‘Pliješ’, izgradnju fabrike pitke vode ‘Breznica’ i izgradnju fabrike pitke vode ‘Bogiševac’ (koju djelimično finansira Opština Pljevlja), čime bi se doživotno riješio problem ispravnosti vode”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: