Zaposlenih u Mojkovcu manje, a penzionera sve više

Od 2011. do 2019. godine broj onih koji rade se smanjio za 7,8 odsto i bilo ih je značajno manje od broja penzionera

15184 pregleda 7 komentar(a)
Centar Mojkovca, Foto: Arhiva Vijesti
Centar Mojkovca, Foto: Arhiva Vijesti

Broj zaposlenih Mojkovčana tokom prve polovine prošle godine smanjio se za 7,7 odsto, a od 2011. do 2019. godine, broj Mojkovčana koji rade smanjio se za 7,8 odsto, podaci su iz Nacrta strategije zapošljavanja za tu opštinu.

Kako ocjenjuju autori tog dokumenta, do smanjenja zaposlenih lani došlo je "u najvećoj mjeri zbog uticaja pandemije i posljedično manje potražnje za sezonskim radnicima".

"Odnos između broja registrovanih zaposlenih i broja stanovnika iznosi 0,16, što je slično prosjeku u Sjevernom regionu, ali dvostruko manje u odnosu na prosjek Crne Gore. Ti podaci upućuju na zaključak da u opštini postoji visoka nezaposlenost, ali i visok udio neaktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu", piše u Nacrtu strategije.

Poređenje broja zaposlenih i broja penzionera takođe ukazuje na nepovoljna kretanja na lokalnom tržištu rada. Tokom cijelog perioda od 2011. do 2019. godine, broj zaposlenih bio je značajno manji od broja penzionera.

Neto prosječna zarada u opštini Mojkovac porasla je sa 416 u 2011. na 501 euro u 2018. godini. U 2019. godini neto prosječna zarada u toj opštini povećala se na 516 eura.

"Broj registrovanih nezaposlenih u opštini Mojkovac bilježi rast u periodu 2011-2017. godine, za ukupno 30,8 odsto, a u pogledu nezaposlenih žena čak za 79 odsto. Barem djelimično razlog tolikog rasta treba tražiti u činjenici da je izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti doprinijela da se veliki broj žena prijavi kao nezaposlene kako bi stekle pravo na doživotnu naknadu. U 2018. godini broj nezaposlenih je smanjen, ali se u narednim godinama nezaposlenost opet povećavala", podaci su iz Nacrta strategije.

U prvoj polovini 2020. godine, broj nezaposlenih se u odnosu na prethodnu godinu povećao ukupno za 30,9 odsto. To je, kako piše u nacrtu Strategije, "značajno više od prosječnog povećanja broja nezaposlenih u Crnoj Gori u tom periodu".

"Među nezaposlenim licima prijavljenim na evidenciji Biroa rada Mojkovac u posljednjim godinama preovlađuju žene. Dok je u 2011. godini broj nezaposlenih žena predstavljao 41,1, a od 2017. godine pa nadalj, njihov udio u ukupnoj nezaposlenosti kreće između između 56 i 57 odsto. Sa stanovišta obrazovne strukture nezaposlenih najviše je srednjekvalifikovanih osoba. Ipak, učešće ovih osoba u ukupnom broju nezaposlenih smanjeno je u odnosu na prethodnu godinu", navedeno je u tom dokumentu.

Zabrinjavajuće je, tvrde autori strategije, povećanje učešća niskokvalifikovanih osoba u ukupnoj nezaposlenosti. Takođe, povećava se i učešće visokokvalifikovanih osoba u nezaposlenosti.

"U pogledu starosne strukture nezaposlenih primjećuje se smanjivanje broja nezaposlenih mladih starosti do 30 godina, a i pad njihovog učešća u ukupnoj nezaposlenosti. Istovremeno, primjetan je rast učešća lica starijih od 50 godina u ukupnoj nezaposlenosti. U 2019. godini ukupan broj lica sa invaliditetom na evidenciji Biroa rada u odnosu na 2018. godinu povećao se za 21,5 odsto. Ipak, to povećanje je značajno manje nego što je to slučaj na nivou Crne Gore", piše, između ostalog, u tom nacrtu.

Taj dokument, čiji je cilj da poveća broj zaposlenih Mojkovčana i Mojkovčanki do 2025. godine, trenutno je na javnoj raspravi. Nakon toga o njemu će se izjasniti odbornici lokalnog parlamenta.

Bonus video: