WWF Adria: Šume se uništavaju alarmantnom brzinom

Prekomjerna i bespravna sječa šuma, nedostatak podataka o šumama u privatnom vlasništvu i slaba kontrola njihovog korištenja, kao i negativni efekti klimatskih promjena i zagađenja, samo su neki od problema u upravljanju šumama u ovom regionu

3071 pregleda 0 komentar(a)
Nacionalni park Sutjeska, Foto: Andrija Vrdoljak
Nacionalni park Sutjeska, Foto: Andrija Vrdoljak

Organizacija WWF Adria (Svjetska organizacija za prirodu) upozorila je danas, povodom Svjetskog dana šuma 21. marta, da su šume ključne za život ljudi, ali da se uprkos tome uništavaju alarmantnom brzinom.

Oni su kazali da su ljudski uticaji već doveli do gubitka oko 40 odsto svjetskih šuma, a očekuje se da će se globalna potražnja za drvnim proizvodima utrostručiti tokom sljedeće tri decenije.

Takođe su istakli da one predstavljaju stanište za više od polovine svjetskih kopnenih vrsta, a da globalno više od milijardu ljudi živi u šumama i njihovoj okolini, ali da "uprkos svim uslugama koje nam pružaju, šume uništavamo alarmantnom brzinom"

"Nema nikakve sumnje da kvalitet našeg života u velikoj mjeri zavisi od očuvanih šuma. Reguliraju klimu u kojoj živimo, ublažavaju poplave, čuvaju zemljište, osiguravaju pitku vodu, pružaju utočište različitim divljim vrstama i još mnogo toga. Krajnje je vrijeme da ozbiljno promijenimo naš odnos prema šumama kako bi i dalje mogle da nam pružaju ove egzistencijalne usluge. U narednom periodu, naše javne politike morale bi da postave konkretne i ambiciozne ciljeve u pogledu obnavljanja šumskih staništa, u smislu poboljšanja njihovog ekološkog statusa, a ne jedino povećanja površine ili procenta pošumljenosti", ističe Goran Sekulić iz WWF Adrie.

Iz te organizacije su istakli da se u okviru svog programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" zalažu za transparentnije i otvorenije procese odlučivanja i planiranja u korištenju prirodnih resursa. Dodaju i da su u šumarstvu ovi procesi i dalje zatvoreni i ograničeni uglavnom na uži krug institucija i javnih preduzeća, te i da je učešće drugih sektora i šire javnosti na veoma niskom nivou.

"Danas se već nalazimo u situaciji da svaki gubitak šumske površine, odnosno njena prenamjena i izgradnja, predstavlja neprihvatljiv luksuz koji nanosi štetu cijelom društvu i to treba spriječiti po svaku cijenu", dodaje Sekulić.

Prekomjerna i bespravna sječa šuma, nedostatak podataka o šumama u privatnom vlasništvu i slaba kontrola njihovog korištenja, kao i negativni efekti klimatskih promjena i zagađenja, samo su neki od problema u upravljanju šumama u ovom regionu.

Iz Svjetske organizacije za prirodu su podsjetili da je potrebno u strateškim dokumentima za njihovo upravljanje promovisati i vrijednovati njihove vitalne usluge koje nam pružaju- "osiguranje hrane, čiste vode i vazduha, ljekova, rekreacije, građevinskog materijala - jednom riječju, egzistencije"

Svjetski dan šuma obilježava se pod sloganom "Obnova šuma – put ka oporavku i blagostanju".

Bonus video: