Radnici podnose žalbu, Čolaković ne želi da kaže da li se sastajao sa Medenicom

Optužili rukovodstvo da je uticalo na Medenicu da, u sporu koji vode protiv šefova, Vrhovni sud presudi u korist poslodavca...
250 pregleda 1 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Vesna Medenica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.12.2017. 07:32h

Zaposleni u Željezničkoj infrastrukturi podnijeće ustavnu žalbu na presudu Vrhovnog suda, kojom su preinačene odluke nižih sudova da se radnicima isplati novac zbog nezakonito isplaćivanih zarada, od januara 2011. do maja 2013. godine.

To je "Vijestima" potvrđeno iz Sindikata Željezničke infrastrukture.

Zaposleni u toj državnoj firmi su, preko svog advokata, optužili rukovodstvo Željezničke infrastrukture da je uticalo na predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da, u sporu koji radnici te firme vode protiv šefova, presudi u korist poslodavca.

Njih preko 800 tužilo je svog poslodavca tražeći oko pola miliona eura zbog nezakonito isplaćenih zarada, od januara 2011. do maja 2013. godine.

Većina ih je dobila postupak pred crnogorskim osnovnim sudovima, dok je presuda za neke od njih već potvrđena pred Višim sudom u Podgorici i postala pravosnažna u martu ove godine.

Vrhovni sud je, međutim, prošle sedmice preinačio presude i odlučio da radnicima nijesu nezakonito isplaćivane zarade.

Iz tužilaštva Vijestima juče nijesu odgovorili da li će se baviti navodima zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi da je na predsjednicu Vrhovnog suda vršen pritisak zbog ovog postupka.

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Milan Čolaković "Vijestima" juče nije želio da odgovori da li se sastajao sa Medenicom povodom ovog spora, navodeći da će preduzeće na čijem je čelu ubrzo poslati "Vijestima" demanti na prethodno objavljeni tekst.

Ni Medenica nije "Vijestima" ranije odgovorila da li je donijeta odluka po reviziji i da li je tačno da je imala sastanak sa rukovodstvom Željezničke infrastrukture.

Iz njenog kabineta je odgovoreno da predsjednici suda “nije apsolutno poznata tematika koju kroz ovo pitanje obrađujemo”.

Zaposleni su prije dvije godine pokrenuli više sudskih postupaka, tražeći materijalnu odštetu, jer im je poslodavac od januara 2011. do maja 2013. godine isplaćivao zaradu tako što je kao osnovicu za obračun koristio obračunsku vrijednost koeficijenta od 90 eura, umjesto stvarne obračunske vrijednosti od 128 eura.

Prvostepeni sudovi su svi donijeli odluku da im je nezakonito obračunata zarada i dosudili im po otprilike 500 eura odštete, kao i sudske troškove od oko 200.000 eura.

"Tuženi je pogrešno primijenio Uredbe Vlade o preračunavanju postojećih neto zarada u bruto zarade, Mišljenjem Ministarstva finasija, kao i Upustva o načinu obračuna i plaćanja poreza i doprinosa, jer se na startni dio zarade i osnovni dio zarade nije primjenjivala ista obračunska vrijednost koeficijenta...". potvrdio je i Viši sud u Podgorici.

U odluci Vrhovnog suda, međutim, piše da “ je tuženi zaposlenima pravilno obračunavao i isplaćivao startni dio zarade, što zahtjev tužilaca u ovom sporu čini neosnovanim”. Presudu su donijeli sudije Natalija Filipović, Branimir Femić, Radojka Nikolić, Vesna Jočić i Rada Kovačević.

Bonus video: