CZIP: Mjesec dana od ubistva mečke, još uvijek se čeka odluka ministra

"Očekujemo od ministra da predstavi javnosti na koji način će se ubuduće boriti protiv krivolova i riješiti brojne probleme u ovoj oblasti"

3626 pregleda 6 komentar(a)
Meče, Foto: Tomaz Mihelić
Meče, Foto: Tomaz Mihelić

"Prošlo je tačno mjesec dana od ubistva mečke u Beranama, događaja koji je bio „kap koja je prelila čašu“ i postao povod da se pokrene inicijativa za uvođenje moratorijuma na lov u trajanju od pet godina, koju je podržalo preko 80 nevladinih organizacija" navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i pročavanje ptica(CZIP).

Kako iz CZIP-a saopštavaju, dan nakon ovog nemilog događaja, na sastanku ministarstva, lovačkog saveza i nevladinih organizacija, Ministar Aleksandar Stijović je poručio da mu treba mjesec dana da pripremi plan za borbu protiv krivolova i plan za reformu lovstva.

"Kako taj rok danas ističe, očekujemo od ministra da predstavi javnosti na koji način će se ubuduće boriti protiv krivolova i riješiti brojne probleme u ovoj oblasti" rečeno je u saopštenju.

Oni su, osim podrške na nacionalnom nivou, pismo podrške inicijativi dobili i od njemačke organizacije EuroNatur koja već oko 20 godina radi u oblasti zaštite prirode. Kroz saradnju sa CZIP-om, iz EuroNatura su imali priliku da se upoznaju sa učestalom pojavom neriješenih slučajeva krivolova, koji ozbiljno narušavaju napore za očuvanje prirode.

CZIP prenosi da se u pismu koje je EuroNatur poslao Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,navodi da se potpisivanjem Bernske konvencije, Crna Gora obavezala da će zaštititi svoj životinjski svijet, uključujući mrkog medvjeda i sve vrste ptica, što je takođe relevantno i za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Kao potpisnica Bernske konvencije, Crna Gora je u decembru 2020. godine usvojila Rimski strateški plan, kojim se obavezala da će zauzeti pristup nulte tolerancije po pitanju nezakonitog ubijanja ptica i smanjiti krivolov za 50% do 2030. godine (u poređenju sa polaznom vrijednošću iz 2020. godine).

"U skladu s odredbama Bernske konvencije i direktiva EU o prirodi, apelujemo na Vladu Crne Gore da preduzme odlučnije mjere kako bi zaustavila krivolov strogo zaštićenih vrsta" navodi se u pismu koje je uputilo EuroNatur.

U saopštenju zaključuju da se inicijativa može posmatrati kao sjajna prilika za novu Vladu da kroz temeljnu reformu lovstva izmiri razlike između zaštite prirode i aktivnosti lovačkih udruženja. Takođe, smatraju da ovaj proces reforme potencijalno može stvoriti dobro prihvaćen sistem lovstva, koji bi služio i potrebama očuvanja zaštićenih vrsta i legitimnim interesima lovaca.

"Kao što je navedeno u samoj inicijatitivi, smatramo da je uspostavljanje moratorijuma, tj zabrane lova u trajanju od 5 godina minimum kako bi se reforma uspješno sprovela" tvrde iz CZIP.

Iz CZIP-a kažu da uz podršku EuroNatur-a i njegovih međunarodnih mreža iskusnih stručnjaka u oblasti zaštite mrkog medvjeda i ptica, preduzimaju konkretne aktivnosti za poboljšanje upravljanja divljim životinjama i rješavanje problema krivolova u Crnoj Gori, prije svega kroz rad na izradi Plana upravljanja za populaciju mrkog medvjeda i izradi Nacionalnog akcionog plana borbe protiv nezakonitog ubijanja ptica.

Iako su, kako kažu, obije inicijative dobile načelnu podršku Vlade Crne Gore, stvarna uključenost institucija je bila slabija nego što su se nadali. Nedavni slučajevi krivolova medvjeda i ptica ukazuju na hitnu potrebu za pojačavanjem napora za usvajanje obje inicijative.

"EuroNatur i CZIP su spremni da daju još veću podršku nadležnim institcijama, ne samo kroz pomoć u izradi akcionih i planova upravljanja, već i prilikom njihove implementacije" zaključuju.

Bonus video: