Glavni grad dobio saglasnost: Video nadzorom pokriveno više parkova

Video nadzorom pokriveni su Podgorički park, kod dvorca Petrovića-Kruševac, u Ulici Ivana Milutinovića, na Pobrežju, Karađorđev, Dječiji, igralište kod “Okova” na Starom aerodromu, u Vučedolskoj ulici i Ulici admirala Zmajevića

11388 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Facebook/Ivan Vuković
Foto: Facebook/Ivan Vuković

Sistem video nadzora javnih površina u Podgorici, kako je naveo gradonačelnik Ivan Vuković opet je u funkciji, jer je za to dobijena potrebna saglasnost.

On je pojasnio da nakon dobijanja saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZZLP), Glavni grad je ponovo pustio u rad sistem video nadzora.

"U okviru dežurne službe Komunalne policije Glavnog grada, posebno je tehnički opremljena i tehnički osposobljena prostorija u kojoj je omogućen uvid u sadržaje sa lokacija, a sve u skladu sa najsavremenijim standardima zaštite pristupa navedenim video sadržajima. Službenici Komunalne policije koji će vršiti poslove monitoringa su posebno osposobljeni za navedene poslove", napisao je Vuković na Fejsbuk profilu.

Nevladina organizacija MANS u julu prošle godine podnijela je inicijativu AZZLP, nakon što je ustanovljeno da je na mnogim mjestima video nadzor bio postavljen bez neophodnog obavještenja o tome da se isti vrši.

Nakon toga, AZZLP je krajem tog mjeseca Službi za zajedničke poslove Glavnog grada Podgorica naložio da izbriše do tada prikupljene snimke, ali i da prestane sa obradom ličnih podataka do pribavljanja zakonom predviđenih saglasnosti, i da ih o tome obavijesti.

Kako Glavni grad Podgorica za više od dva mjeseca nije ni pokušao da ispoštuje zakonsku proceduru i pribavi saglasnost, osim što je u međuvremenu postavio neophodna obavještenja, AZZLP je u oktobru 2020. godine naložio da se uklone kamere i obrišu u međuvremenu prikupljeni materijal.

Iz MANS-a su naveli da gradska uprava svjesno prećutkuje činjenicu da je sistem video nadzora bio uveden bez saglasnosti AZZLP, što znači da su se podaci prikupljali i obrađivali suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, koji između ostalog štiti i pravo na privatnost.

"Jednostavnije rečeno, podgorička uprava je nezakonito snimala, obrađivala i čuvala podatke, pride ne poštujući nijednu od odredbi zakona koji štiti pravo na privatnost stanovnika ovog grada, što je u konačnom potvrđeno i od strane AZZLP”.

Video nadzorom, naveo je Vuković, pokriveni su Podgorički park, kod dvorca Petrovića-Kruševac, u Ulici Ivana Milutinovića, na Pobrežju, Karađorđev, Dječiji, igralište kod “Okova” na Starom aerodromu, u Vučedolskoj ulici i Ulici admirala Zmajevića.

“Spisak navedenih lokacija će se širiti, pa će Glavni grad uskoro imati video nadzor nad svim javnim površinama kojima gazduje”, napisao je Vuković.

On je istakao da su po prijavi Nevladine organizacije MANS obustavili snimanje javnih površina, koje je prethodno omogućeno zahvaljujući instalaciji sistema video nadzora, a s ciljem suzbijanja sve češćih pojava otuđenja I devastacije imovine Glavnog grada, posebno parkovskog mobilijara i dječijih igrališta.

Vuković je opet okrivio MANS da su kao “posjedica toga, posljednjih mjeseci zabilježeni su brojni primjeri vandalizma na tek uređenim igralištima i parkovima”.

Bonus video: