Francuske donirala je Forenzičkom centru uređaj za automatsku pretragu u balsitici

U okviru Prumskog sporazuma planirano je da uz postojeću razmjenu DNK, daktiloskopskih i podataka registracionih oznaka, bude uvršteno i umrežavanje balističkih baza. Isti sistem je nabavljen i u državama regiona, što će omogućiti da se putem policijske saradnje vrše provjere na osnovu eksportovanih fajlova

2522 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Forenički centar je od Republike Francuske dobio uređaj za automatsku pretragu u balistici vrijedan oko 220.000 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

"Sporazumom o donaciji, koji je u prethodnom periodu potpisan između Uprave policije i Ambasade Republike Francuske, Forenzički centar je dobio uređaj za automatsku pretragu u balistici EVOFINDER u vrijednosti oko 220.000 eura. Ovo je najsavremeniji uređaj koji se proizvodi u svijetu a koji koriste policije većine zemalja u Evropi", navodi se u saopštenju.

Forenzički centar do sada nije imao softver za vođenje i automatsku pretragu balističke baze. Nabavkom ovog sistema će se značajno unaprijediti balistička vještačenja, omogućiće se stalna provjera čaura iz krivičnih djela, dok će u narednom periodu biti moguća i razmjena podataka sa bazama drugih država.

U okviru Prumskog sporazuma planirano je da uz postojeću razmjenu DNK, daktiloskopskih i podataka registracionih oznaka, bude uvršteno i umrežavanje balističkih baza. Isti sistem je nabavljen i u državama regiona, što će omogućiti da se putem policijske saradnje vrše provjere na osnovu eksportovanih fajlova.

Uređaj su instalirali i izvršili obuku stručnjaci iz firme proizvođača ScannBI Technology EUROPE GmbH iz Sankt Petersburga u Rusiji.

Bonus video: