Istraživanje nafte i ribarstvo mogu zajedno uz dogovor

U Crnoj Gori krivolovci više uništavaju ribarski fond nego aktivnosti potrage za naftom i gasom u teritorijalnim vodama, kazala predsjednica Udruženja ribara “Plivarica” iz Bara Sanja Nikezić

5623 pregleda 5 komentar(a)
Perunović, Anđić i Nikezić, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Perunović, Anđić i Nikezić, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

U Crnoj Gori krivolovci više uništavaju ribarski fond nego aktivnosti potrage za naftom i gasom u teritorijalnim vodama. Država, naftne kompanije i ribari moraju da rade zajedno. Saglasili smo se da je moguće zajedništvo industrije nafte i održivog ribarstva na način kao što je to slučaj u drugim razvijenim zemljama, saopštili su nakon razgovora u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) državni sekretar za energetiku Marko Perunović i predsjednica Udruženja ribara “Plivarica” iz Bara Sanja Nikezić.

Perunović je primio predsjednicu i izvršnog direktora Udruženja ribara “Plivarica” Miluna Anđića na njihov zahtjev.

Iz ribarskog udruženja su objasnili da samo nekoliko ribarskih brodova imaju dozvolu izlaska na otvoreno more u zoni gdje treba da se radi istražna bušotina.

Perunović je istakao da praksa razvijenih zemalja pokazuje da ribarstvo i eksploatacija nafte i gasa mogu da se razvijaju zajedno. Norveška, kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača nafte je istovremeno jedna od zemalja sa najrazvijenijom ribarskom industrijom. Istovremeno iskustva Italije i Hrvatske, koje zajedno u Jadranskom moru imaju preko 1.500 bušotina govore da se istraživanje nafte i gasa nije negativno odrazilo na ribarsku industriju.

Italijansko - ruski konzorcijum Eni- Novatek počeće 25. marta ove godine istražno bušenje koje treba da pokaže ima li nafte u Crnoj Gori.

“Predložili smo Ministarstvu kapitalnih investicija da se određeni procenat državnih prihoda od buduće eksploatacije nafte izdvaja za razvoj ribarskog sektora. Državnog sekretara smo upoznali, takođe, sa problemima registrovanih ribara koji su suočeni sa posljedicama pandemije covid-19, gubitkom tržišta, teškoćama u plasmanu robe, ali i nemogućnošću ribara da plate brodarske vezove u barskoj Marini. Nadamo se da ćemo uspjeti da riješimo ove probleme”, saopštio je Anđić nakon razgovora.

Bonus video: