Izbor predsjednika Vrhovnog suda: Radović i Žižić na konačnoj listi

Borbu za fotelju dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice nastaviće sudija Vrhovnog suda i sutkinja Apelacionog suda

19433 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Sudija podgoričkog Suda za prekršaje Rajko Radulović ispao je iz trke za predsjednika Vrhovnog suda jer je Sudski savjet na današnjoj sjednici zaključio da ne ispunjava sve potrebne uslove da bi se prijavio na oglas za najvažniju poziciju u pravosuđu.

Borbu za fotelju dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice nastaviće sudija Vrhovnog suda Miraš Radović i sutkinja Apelacionog suda Milenka Žižić, čija imena su se našla na konačnoj listi Sudskog savjeta.

Radović (arhiva)
Radović (arhiva)foto: Boris Pejović

Ove tri kandidature stigle su na ponovljeni oglas Sudskog savjeta od 19. februara, a nakon što je Medenica krajem prošle godine napustila tu funkciju.

Sudski savjet je dužan da konačnu listu dostavi Proširenoj sjednici Vrhovnog suda, koja će dvotrećinskom većinom glasova izabrati jednog kandidata i sa njim obaviti razgovor.

Nakon toga, a prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Sudski savjet će obaviti intervju sa predloženim kandidatom nakon čega će glasati da li će to biti i njihov izbor za ključno mjesto u sudskoj grani vlasti.

Žižić (arhiva)
Žižić (arhiva)foto: Savo Prelević

Bivši ministar pravde Miraš Radović preko 30 godina je u sudstvu, a prošao put od sudije Osnovnog suda u Kolašinu, Danilovgradu, jedno vrijeme je bio sudija Višeg suda u Podgorici, Ustavnog suda i trenutno Vrhovnog suda...

Ministar pravde je postao 2006. godine, a u Vladi pokojnog premijera Željka Šturanovića.

Žižićeva je bila sudija Osnovnog suda u Nikšiću, pa onda Višeg suda u Podgorici. Prije sedam godina izabrana je za sudiju Apelacionog suda.

U Višem sudu vodila je predmete, koji se tiču ratnih zločina - “Morinj” i “Deportacije”...

Bila je u vijeću Apelacionog suda, koje je nedavno oborilo prvostepenu presudu za “državni udar”, kojom su, između ostalih, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Bonus video: