Ograda oko depoa na Željezničkoj stanici

Izvršni direktor preduzeća Zdravko Medenica kazao je “Vijestima” da u ŽICG godišnjim planovima održavanja nisu radili projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolazaka pješaka preko kolosijeka

5526 pregleda 102 reakcija 6 komentar(a)
Željeznička stanica u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Željeznička stanica u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Preduzeće Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) predložiće Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolazaka pješaka preko kolosijeka na stanici u Podgorici.

To su najavili nakon posljednje nesreće u željezničkom depu, u kojoj je život izgubio petnaestogodišnjak iz Podgorice.

Izvršni direktor preduzeća Zdravko Medenica kazao je “Vijestima” da u ŽICG godišnjim planovima održavanja nisu radili projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolazaka pješaka preko kolosijeka.

“Razlog je što ŽICG nema sredstava za investiciju takve vrste, a godišnja sredstva koja dobijamo za tekuće održavanje pruge i regulisanje saobraćaja su nedovoljna i za redovne osnovne tekuće aktivnosti i samo su za zarade zaposlenih. Poseban problem je i potreba razgraničenja zemljišta - vlasništvo države i zone u kojima je glavni grad detaljnim urbanističkim planovima predvidio neku vrstu gradnje. Mišljenja smo, što ćemo i predložiti u narednom periodu, da ovaj projekat treba da podrže Ministarstvo kapitalnih investicija i Glavni grad”, naveo je Medenica.

On je rekao da je potrebno uraditi razgraničenje vlasništva zemljišta, projekat ograde i radove na zaštitnoj ogradi.

“Projekat bi pored ostalog prioritetno predviđao potpuno zagrađivanje između dva podvožnjaka (za Masline i za Tuzi) prema naselju Stari aerodrom, jer smatramo da je to najkritičniji dio. Na sličan ili identičan način bi se nakon Starog aerodroma radilo i na ograđivanju dijela prema gradu. To bi trebalo da bude neka vrsta zaštitne ograde, koju kao tipsku na sličnim lokacijama primjenjuje Glavni grad”, naveo je Medenica.

Posljednji slučaj sa fatalnim ishodom, nije izolovan, a ovakve nesreće su česte u depou podgoričke Željezničke stanice.

Civilni sektor i roditelji čija su djeca imala nesreću upravo u depou smatraju da je prostor potrebno dodatno obezbijediti.

Iz Željezničke infrastrukture (ŽICG) tvrde da na staničnom području postoje vidna upozorenja.

„Shodno željezničkim propisima željeznička kola se obezbjeđuju samo od samopokretanja, a pristup istim je strogo zabranjen trećim licima (osim ovlašćenim željezničkim radnicima). Na staničnom području postoje vidna upozorenja o zabrani kretanja prugom, kao i upozorenja da se radi o visokom naponu i da je opasno po život“, odgovorili su „Vijestima“ iz ŽICG.

Vuk Jovanović, čiji je sin J.J. 2017, tada dvanaestogodišnjak, zadobio teške opekotine, apelovao je na roditelje da ne dozvole djeci da se primiču prelazu između Željezničke stanice u Podgorici i naselja Stari aerodrom.

Naglasio je da taj prostor treba da se ogradi, kako niko ne bi mogao da prolazi tuda.

I Udruženje Roditelji, nakon posljednjeg slučaja, apelovalo je na nadležne da urade sve u svojoj moći da se ovakve situacije više ne ponove.

Predsjednik NVO Centar za željeznička istraživanja Milisav Dragojević kazao je “Vijestima” da se djeca iz igre i neznanja penju na vagone i da tako nažalost dolazi do tragičnih posljedica.

On je naveo da je u protekle tri godine, ne računajući prošlu, 20 ljudi je poginulo na željeznici.

“To su nesrećni slučajevi - od napona, nepoštovanja propisa, hodanja prugom...”, kazao je ranije Dragojević.

Bonus video: