Milatović: Ujedinimo se kao društvo i poštujmo mjere

"Želimo da trend opadanja broja novozaraženih ide brže", rekao je Milatović

16926 pregleda 907 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Postoji pozitivan trend u smislu novooboljelih u proteklih desetak dana i to je sigurno rezultat mjera strože kontrole koje su preduzeli tokom prve sedmice marta.

To je kazao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je podsjetio da je Valda formirala tri operativna štaba, što je kako je ocijenio dalo rezultate i u smanjilo trend novozaraženih, ali i smanjilo pritisak na bolnice.

"Šaljem snažan apel ispred Savjeta i Vlade da moramo svi da se ujedinimo kao društvo u borbi protiv virusa. Želimo svi da smanjenje broja novozaraženih ide brže, a brzina će ići od značaja koje mi kao družtvo ulažemo u poštovanje mjera. Stav Vlade je i zdravlje i ekonomija i to moramo svi da razumijemo. Diskutuje se na Savjetu o tananom balansu koji mora da se nađe između zdravlja i ekonomije. Ovo nije borba Vlade već svih nas, borba parlamenta ali i borba u kojoj predsjednik države mora da da značajnu poruku, borba u kojoj kao društvo ne smijemo da ostanemo polarizovani već da djelujemo kao jedno", rekao je Milatović.

Dodao je da je Vlada spremna da radi puno u saradnji sa državnim organima.

"Smatramo da će ova sezona koju projektujemo na 55 do 60 odsto onoga što smo imali 2019. godine biti takva kakvom je projektujemo", rekao je Milatović.

Naveo je da je u planu da se vakciniše 430.000 stanovništva.

Dodao je da je u Crnoj Gori trenutno 44.000 doza vakacina.

Naveo je i da je 4.000 doza iz Srbije, 10.000 iz Rusije i 30.000 iz Kine.

"Sredinom aprila će stići 200.000 vakcina iz Rusije. Ugovoreno je i 200.000 kineskih vakcina koje treba da stignu 20. aprila. Do kraja marta će stići oko 20.000 vakcina iz Kovaks inicijative, od 40.000 opredijeljenih", kazao je Milatović.

Ministar ekonomskog razvoja rekao je da je cilj da se iz ove situacije izađe što prije uz što manje gubitaka.

"Baš svi u sistemu treba da spustimo loptu i pružimo ruku jedni drugima. Nama su ruku pružili medicinski radnici i drže je pruženom godinu dana. Sa druge strane kompletno društvo se nije ponijelo na način na koji je trebalo da se ponese u ovoj situaciji".

Milatović je odgovarajući na pitanje novinara rekao i da je zatvaranje "gubitnička politika".

"Time priznajete da ste društvo koje ne može da kontroliše mjere i zatvarate se. Sasvim je sigurno ako se zatvorimo imamo čisti ekonomski gubitak. Postoje limitirani budžetski resursi. Iskreno da vam kažem, da imamo čarobni štapić mi bismo ga upotrijebili ali ga nemamo", kazao je Milatović.

Bonus video: