Nacionalni parkovi najveće bogatstvo Crne Gore i nedovoljno iskorišćen turististički potencijal

"Abazović je naveo da su pet nacionalnih parkova najveće bogatstvo Crne Gore i nedovoljno iskorišćen turistički potencijal naše zemlje" navode iz JPNPCG

2153 pregleda 1 komentar(a)
Dritan Abazović i Marina Jočić, Foto: Vlada CG
Dritan Abazović i Marina Jočić, Foto: Vlada CG

Jačanje kontrola, nabavka adekvatne opreme službama zaštite JP Nacionalni parkovi Crne Gore prioriteti su u suzbijanju krivolova i ostalih nezakonitih radnji na teritoriji nacionalnih parkova.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarao je sa predsjednicom UO Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Marinom Jočić i njenim saradnicima, Milošem Brajovićem i Goranom Škatarićem

Na sastanku je, kako je saopšteno, konstatovana i neophodnost bliže saradnje između službi zaštite nacionalnih parkova i jedinica granične policije, kako na Skadarskom jezeru, tako i u ostalim nacionalnim parkovima čija se teritorija nalazi uz liniju državne granice.

"Razmotrene su mogućnosti buduće saradnje između ovog javnog preduzeća i Vlade Crne Gore, kao i ključni izazovi sa kojima se suočava novo rukovodstvo JPNPCG u svojim naporima sanacije naslijeđenih problema i zavođenja reda na teritoriji nacionalnih parkova".

Borba protiv krivolova i zavođenje reda na terenu u ovom trenutku, kako j istaknuto, spadaju u centralne prioritete novog rukovodstva JPNPCG, koje u Vladi vidi prirodnog partnera za ostvarivanje tog cilja.

"Veoma sam zadovoljna ishodom razgovora sa potpredsjednikom Vlade, koji je pokazao sluh za naše probleme i spremnost da, u okviru svojih nadležnosti, na različite načine izadje u susret potrebama nacionalnih parkova i reformama koje sprovodi nova uprava", rekla je Jočić.

Abazović, naglašavajući značaj zaštite životne sredine, saopštio je da pet nacionalnih parkova predstavlja najveće bogatstvo Crne Gore i nedovoljno iskorišćen turististički potencijal države.

U saopštenju iz kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno je da je Abazović sagovornike upoznao sa posvećenošću Vlade reformama u oblasti pregovaračkog poglavlja 27 i jasnim opredjeljenjem Vlade da Crnu Goru suštinski, a ne samo deklarativno učini ekološkom državom.

Osvrnuvši se na svoju nedavnu radnu posjetu Briselu i sastanak sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginuisom Sinkevičiusom, Abazović je sagovornike upoznao sa detaljima Zelene agende za Zapadni Balkan koja će biti usvojena u novembru na Samitu u Sofiji.

Abazović je kazao da je njegova vizija da Crna Gora u svijetu bude prepoznata kao 'eko frendli' zemlja i da u tom smjeru nacionalni parkovi igraju jednu od ključnih uloga.

Bonus video: