Izrađen nacrt Studije revizije zaštićenog prirodnog dobra "Plaža Pržna"

"Ovo znači da bi sve aktivnosti u ovoj uvali trebalo da budu usmjerene na pravilno, oprezno i savjesno korišćenje prirodnih i ambijentalnih vrijednosti područja, kako bi izvorne vrijednosti ovog jedinstvenog lokaliteta bile trajno štićene.“- stoji u saoptenju Opštine Tivat

9500 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izradila je nacrt Studije revizije zaštićenog prirodnog dobra „Plaža Pržna“ – saopšteno je iz Opštine Tivat.

Plaža Pržna, popularnog naziva Plavi horizonti, zaštićeno je prirodno dobro još od 1968. godine.

Kako je pojašnjeno iz lokalne uprave Tivta, Opština je bila u obavezi, shodno Zakonu o zaštiti prirode, inicirati izradu Studije koja će po usvajanju, zajedno sa aktom o proglašavanju plaže Pržna zaštićenim prirodnim dobrom, biti osnov za sve dalje aktivnosti unutar zaštićenog prirodnog dobra i u kontaktnoj zoni.

Tokom prethodne godine na plaži, stjenovitim obalama i u zaleđu, vršena su terenska istraživanja različitih segmenata prirode, a sa ciljem revizije statusa, kategorije, režima zaštite i granice postojećeg zaštićenog područja prirode.

Studija revizije ukazala je da bi plaža Pržna svojim prirodnim karakteristikama i dalje trebalo da ima status zaštićenog prirodnog dobra.

"Ovo znači da bi sve aktivnosti u ovoj uvali trebalo da budu usmjerene na pravilno, oprezno i savjesno korišćenje prirodnih i ambijentalnih vrijednosti područja, kako bi izvorne vrijednosti ovog jedinstvenog lokaliteta bile trajno štićene.“- stoji u saoptenju Opštine Tivat.

Veliki zemljišni kompleks u uvali Pržna u vlasništvu je katarskog državnog investicionog fonda „Qatari Diar“ koji ga je kupio prije desetak godina od tivatskog HTP „Primorje“.

Arapi već godinama najavljuju da će na tom prostoru sagraditi ekskluzivni stambeno-turistički rizort vrijedan preko 250 miliona eura. Međutim, dalje od nekoliko puta mijenjanih prostornih planova i idejnih riješenja, te gromoglasnih najava, njihove namjere do danas nisu otišle, osim što je Qatari Diar porušio stari hotel „Plavi horizont“ koji je u uvali Pržna prije skoro 40 godina bilo sagradilo HTP „Primorje“.

Pješčana plaža Pržna je orijentisana ka otvorenom moru, a nalazi se u uvali koju sa obje strane zaklapaju stjenovite obale. Zaleđe stjenovitih obala obrasta tipična mediteranska vegetacija, karakteristična za područje Luštice. Plaža Pržna je poznato kupalište, a zbog izuzetnih ambijentalnih karakteristika jedna je od najljepših plaža na crnogorskom primorju.

„Nacrt Studije revizije i akta o proglašavanju „Plaže Pržna“ zaštićenim prirodnim dobrom biće u predstojećem periodu stavljeni na javni uvid, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, kako bi se kroz ušešće svih zainteresovanih strana doprinijelo zaštiti ovog dijela priobalja.“- saopšteno je iz Opštine Tivat.

Bonus video: