Marko Popović biće glavni gradski arhitekta Opštine Tivat?

Do sada nisu uspjeli da pronađu adekvatno stručno lice koje bi se prihvatilo tih poslova

7497 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Szs Tivat
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Szs Tivat

Tivat bi od početka aprila konačno trebalo da dobije sopstvenog glavnog gradskog arhitektu (GGA).

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti“, na tu dužnost biće postavljen diplomirani arhitekta Marko Popović iz Podgorice.

Popović, pored ostalog, u svom poslovnom rezimeu ima i angažman za italijansku kompaniju “Pizzarotti“ koja je glavni izvođač radova u turističkom rizortu Portonovi u Herceg Novom.

Od kada je prije nekoliko godina donošenjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata uveden institut glavnog gradskog arhitekte, Opština Tivat nije uspjela da u tom gradu pronađe adekvatno stručno lice koje bi se prihvatilo tih poslova, niti da u punoj mjeri formira službu glavnog gradskog arhitekte u lokalnoj samoupravi.

Niko od tivatskih arhitekata koji ispunjavaju zakonom prilično strogo postavljene uslove da bi bili imenovani za glavnog gradskog arhitektu, nije bio spreman da se prihvati te dužnosti, a koja podrazumijeva nerijetko i konfrontaciju sa investitorima i kolegama-arhitektima koji objekte “crtaju“ u skladu sa željama investitora ne vodeći dovoljno računa o izdatim urbanističko-tehničkim uslovima ili prostorno-planskoj dokumentaciji, a sve to za opštinsku platu koja lokalnim arhitektama najčešće nije dovoljno atraktivna.

Stoga je sve poslove koje bi trebalo da obavlja gradski, za Tivat proteklih par godina vršio glavni državni arhitekta čime je centralizacija u oblasti planiranja i gazdovanja prostorom u Crnoj Gori na primjeru Tivat, bila još i izraženija.

Jedno kraće vrijeme, posao glavnog gradskog arhitekte u Tivtu Opština je potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji povjerila glavnom gradskom arhitekti Nikšića, da bi na osnovu sporazuma o saradnji opština Tivat i Bar koji je napravila bivša tivatska gradska DPS-SD-HGI uprava, od 26. maja prošle godine na poslovima GGA za Tivat, angažovan glavni gradski arhitekta Bara Igor Milošević.

Angažman sa njim formalno je istekao 1. februara, ali je taj poslovni odnos ipak, kako nezvanično saznajemo, produžen do aprila kada bi lokalna NP-BF-GB vlast u Tivtu obaveze GGA u Tivtu trebalo da povjeri arhitekti Marku Popoviću.

Prema izvještaju o radu službe Glavnog gradskog arhitekte u Tivtu, od 26. maja do kraja prošle godine barski glavni gradski arhitekta Milošević je, radeći za lokalnu upravu Tivta, primio ukupno 133 predmeta, od čega je u tom roku riješio njih 95.

Od 98 podnijetih predmeta koji se tiču davanja saglasnosti u vezi sa stalnim objektima, do kraja godine riješena su njih 72, dok je od 12 predmeta u vezi sa legalizacijom bespravno podignutih objekata, riješeno četiri. Od 23 predmeta u vezi sa privremenim objektima u zoni morskog dobra, do kraja prošle godine riješeno je njih 19.

Bonus video: