podnijeli pritužbu ombudsmanu

CZIP: Očekujemo od Ministarstva da komunicira sa drugim resorima, Stijović simulira saradnju sa civilnim sektorom

"Prije svega smatramo da se moglo formalno odgovoriti na zahtjev, što još uvijek nije učinjeno i odlučiti u korist ili protiv zahtjeva jer isti treba da se ocijeni shodno važećim propisima", kazali su iz CZIP-a

4011 pregleda 0 komentar(a)
CZIP, Foto: Printscreen
CZIP, Foto: Printscreen

Nova Vlada je od stare naslijedila očigledno neizlječivu boljku prebacivanja nadležnosti i nedovoljne međusektorske usaglašenosti i saradnje, sudeći po odgovoru koji smo dobili od Ministarstva javne uprave, kazali su iz Centra za istraživanje i proučavanje ptica.

Oni su odgovorili na navode Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija da su zaduženi za tehničku podršku portala ePeticije , a sama realizacija ePeticija je u nadležnosti resornih ministarstava.

"Očekujemo od Ministarstva javne uprave da komunicira sa administratorima drugih ministarstava, a ne samo da se nevješto ograde od odgovornosti saopštenjem da ne mogu ništa po tom pitanju učiniti. Prije svega smatramo da se moglo formalno odgovoriti na zahtjev, što još uvijek nije učinjeno i odlučiti u korist ili protiv zahtjeva jer isti treba da se ocijeni shodno važećim propisima. Vjerujemo da u Ministarstvu javne uprave, zaduženom za e-peticije, postoji pravna služba dovoljno efikasna da procjeni da li je naš zahtjev protivan zakonu. Na ovaj način bi pokazali kolegama da će u slučajevima ignorisanja oni odlučivati jer su jedini i odgovorni pred građanima", piše u obraćanju CZIP-a.

Dodaju da je očigledno da ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, sa kojim su prije više od mjesec dana imali sastanak na temu krivolova, simulira saradnju sa civilnim sektorom.

"Namjerno sabotirajući peticiju koja bi obavezala Vladu da razmotri član 35 i 36 Zakona o lovstvu, a koji predviđaju mogućnost uvođenja privremenog zabrana lova. Naime, ministar je iskoristio svaku priliku da u medijima pošalje poruku koja sadrži neistinu, a to je da inicijativa preko 80 nevladinih organizacija nije utemeljena na slovu zakona, računajući da sto puta ponovljena laž na kraju postaje istina."

Ističu da im ne preostaje ništa više nego da podnesu pritužbu ombudsmanu, što su i učinili, nadajući se da će odgovor dobiti u roku manjem od pet mjeseci.

"Jer je tačno toliko prošlo od kad su mještani Bara Kraljskih podnijeli pritužbu radi ćutanja uprave na problematiku malih hidrocentrala, strpljivo čekajući kada će građanin biti u fokusu nove Vlade", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas