mišljenje agencije za sprječavanje korupcije

CGO: Potvrđen naš stav o ugrožavanju javnog interesa na UCG od strane bivšeg rukovodstva

Ovo mišljenje je doneseno po prijavi CGO-a za ugrožavanje javnog interesa koje je upućivalo na postojanje korupcije na UCG zbog nenovčanog izvršenja po sudskoj odluci u slučaju Bugarin, a koje se odnosi na nezakonito zapošljavanje akademskog osoblja na Biotehničkom fakultetu

3942 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) primio je juče Mišljenje Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) kojim se utvrđuje da je Univerzitet Crne Gore (UCG) zbog nepostupanja i neizvršenja pravosnažnih sudskih odluka ugrozio javni interes, saopšteno je iz CGO.

Ovo mišljenje je doneseno po prijavi CGO-a za ugrožavanje javnog interesa koje je upućivalo na postojanje korupcije na UCG zbog nenovčanog izvršenja po sudskoj odluci u slučaju Bugarin, a koje se odnosi na nezakonito zapošljavanje akademskog osoblja na Biotehničkom fakultetu. Ovim je, kako kažu, dokazan stav CGO-a da je prethodno rukovodstvo UCG grubo kršilo zakon i ugrožavalo javni interes u ovom slučaju.

"CGO izražava čuđenje što ASK nije jasno specificirao personalnu odgovornost za neizvršavanje pravosnažne sudske presude, iako je tokom postupka obradio sve relevantne propise i dokumentaciju. I laiku je jasno da najznačajniji dio krivice nosi odgovorno lice u organu, odnosno donedavni rektor prof. dr Danilo Nikolić, a zbog čega je CGO prethodno i podnio Inicijativu za njegovo razrješenje Upravnom odboru UCG", navodi se u njihovom sapštenju.

Oni dodaju da je u odluci ASK-a precizno citirana odredba Statuta UCG koja propisuje da "rektor rukovodi, zastupa i predstavlja Univerzitet", zatim da je "odgovoran za rad na Univerzitetu, kao i za rukovođenje u okviru poslovne politike utvrđene od strane Upravnog odbora", ali da "iz nekog razloga, rukovodstvo ASK-a ne smije da navede ime Nikolića kao odgovornog lica u organu, jer ustanova ne rukovodi sama sobom"

"A upravo je Nikolić taj koji je UCG doveo u prekršaj kao odgovorno lice u organu pa je stoga odgovornost UCG posredna, a njegova neposredna, te ne može biti izbjegnuta niti upućena na instituciju. Ovo otvara i pitanje profesionalnosti nadležnih u ASK-u u primjeni zakona, a CGO će tražiti od ASK-a da ovo mišljenje dopuni ili donese novo kojim bi uklonili postojeće manjkavosti", kazali su iz CGO.

Istakli su da bi ASK prilikom odlučivanja morao imati u vidu da je jedan od pravnih principa impossibilium nulla obligatio est, odnosno da se nekome ne može nametnuti nemoguća obaveza, te da je s tim u vezi, nemoguće za 30 dana sprovesti postupak izbora Bugarina na UCG a da to ne proizvede kršenje procedura za izbor u zvanje, ali u tom periodu taj postupak može otpočeti.

"Ovo je moralo biti jasno ASK-u i iz dokumenata koje su imali na uvid sa UCG. Konačno, činjenica da pravni tim UCG svojevremeno na istu formulaciju iz presude nije ulagao žalbu ukazuje kako se nije branio interes UCG kad je postojao pravni osnov za to. Stoga, CGO poziva novo rukovodstvo UCG da hitno pristupu rješavanju ovog slučaja u skladu sa zakonom i internim procedurama na UCG", navodi se u saopštenju CGO.

Preporučujemo za Vas