Smjene u zdravstvenim ustanovama zbog nezakonitog zapošljavanja i neefikasnosti

Komisija Ministarstva zdravlja tvrdi da su pojedini direktori neefikasni, nezainteresovani i nemaju osnovne vještine za rukovođenje zdravstvenim ustanovama

72306 pregleda 1023 reakcija 147 komentar(a)
Menadžment bolnice navodno kršio zabranu zapošljavanja uoči izbora, Foto: Arhiva Vijesti
Menadžment bolnice navodno kršio zabranu zapošljavanja uoči izbora, Foto: Arhiva Vijesti

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović od ponedjeljka neće obavljati tu funkciju jer ga je juče sa te funkcije razriješila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, saznaju “Vijesti”.

Komisija Ministarstva zdravlja kontrolisala je početkom ovog mjeseca tu, kao i još neke zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i tom prilikom utvrdila brojne nepravilnosti prilikom zapošljavanja. Zbog toga bi već naredne sedmice mogli da budu smijenjeni još neki čelnici zdravstveih ustanova.

Kontrolori su navodno utvrdili da je menadžment barske bolnice kršio zabranu zapošljavanja u periodu od raspisivanja do dana održavanja parlamentarnih izbora.

Članovi komisije tvrde da u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je kovid centar za jug države, ne postoje odluke o zapošljavanju za osam osoba, niti se u ugovorima zaključenim u ovom periodu navodi da su radna mjesta utvrđena sistematizacijom.

Takođe, odluke i ugovori nisu dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije u predviđenom roku od tri dana, kako nalaže Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Kontrolori su utvrdili da donacije u ovoj bolnici nisu realizovane u skladu sa važećim uputstvima i da Ministarstvu zdravlja nisu podnijeti izvještaji o upotrebi i namjeni finansijskih sredstava, kako je propisano.

Tomanović od ponedjeljka nije direktor barske bolnice
Tomanović od ponedjeljka nije direktor barske bolnice

Komisija Ministarstva zdravlja boravila je krajem februara i u pljevaljskoj Opštoj bolnici, gdje je utvrdila da je menadžment te ustanove “neefiksan, potpuno indolentan, nezainteresovan i ne poznaje osnovne vještine upravljanja zdravstvenom ustanovom”.

“Sve to je rezultiralo brojnim nezakonitostima u materijalno-finansijskom poslovanju, dok je nesprovođenje interne kontrole kvaliteta stručnog rada, uz ostale navedene svjesne i nesvjesne propuste, dovelo do drastičnog i nedopustivog srozavanja kvaliteta rada, ispod minimuma svakog standarda zakonitog i racionalnog poslovanja”, navodi se u izvještaju tročlane komisije u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kontrolori navode i da je pljevaljska bolnica grubo prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. To je konstatovala i Agencija za sprečavanje korupcije, koja je utvrdila da je ova ustanova na nesistematizovana radna mjesta u toku izborne kampanje zaposlila tri radnika na obezbjeđenju, dva sprovodnika pacijenata i dva radnika na pranju veša.

Ni pljevaljska bolnica, kao ni barska, nije Ministarstvu dostavljala mjesečne i godišnje izvještaje o upotrebi i namjeni finansijski sredstava kao primalac donacije.

Komisija je konstatovala i da oblast zaštite na radu u pljevaljskoj bolnici nije regulisana u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja na radu, da ne postoje neophodna akta, kao i da su stručni nalazi istekli.

“Kako nije urađen Akt o procjeni rizika, nijesu identifikovana radna mjesta sa posebnim uslovima rada, odnosno radna mjesta sa povećanim rizikom za zaposlene u Opštoj bolnici Pljevlja”, tvrde kontrolori.

Bivši direktor pljevaljske bolnice Erduan Lalović razriješen je 18. marta te funkcije, dan nakon sačinjavanja ovog izvještaja, dok je na njegovo mjesto postavljen Saša Grbović.

Lalović
Lalovićfoto: Goran Malidžan

Ministarstvo je, osim opštih bolnica, kontrolisalo u prethodnom periodu i pojedine domove zdravlja, gdje su takođe utvrđene nepravilnosti.

Tako su kontrolori u Domu zdravlja Nikšić konstatovali krajem prošlog mjeseca da je menadžment neefikasan, neorganizovan, usporen i ne raspolaže osnovnim podacima od značaja za upravljanje zdravstvenom ustanovom, što je navodno dovelo do brojnih nezakonitosti u materijalno-finansijskom poslovanju.

I ta ustanova kršila je zabranu zapošljavanja, što je konstatovala i Agencija za sprečavanje korupcije. Navodno, članovima Komisije je prilikom interne kontrole saopšteno da je u nikšićkom Domu zdravlja zaposleno 295 osoba, dok je na spisku od 31. januara ove godine 291 zaposleni.

Kontrolori su brojne nepravilnosti utvrdili i u barskom Domu zdravlja, gdje je u periodu od raspisivanja izbora do 30. avgusta prošle godine zaposleno 10 osoba. Prema informacijama “Vijesti”, komisija je, između ostalog, utvrdila da ne postoje odluke o zapošljavanju, u spornim ugovorima o radu ne navodi se da su radna mjesta utvrđena sistematizacijom, kao i da je jednom zdravstvenom radniku 24. avgusta prošle godine transformisan ugovor sa određenog na neodređeno vrijeme, uprkos činjenici da je istekao 30. juna.

Komisija Ministarstva utvrdila je da su i naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore isplaćivane suprotno zakonu, a uočene su i nepravilnosti kada je u pitanju korišćenje prekovremenih sati.

Kontrolori tvrde i da oblast zaštite na radu nije regulisana u skladu sa propisima, kao i da nije poštovan ni Zakon o upravljanju medicinskim otpadom. Prilikom kontrole Doma zdravlja Bar utvrđeno je da su građevinski radovi u ranijem periodu sprovedeni na psihijatriji, u ordinaciji pedijatrije, pravnoj službi, prilikom otvaranja ambulante u Pečurici.

Međutim, prethodni menadžment te zdravstvene ustanova navodno nije ostavio i dokaze o tome, odnosno ugovore, pa se ne zna koje firme su izvodile građevinske radove i za koliko novca.

Rolović novi direktor bolnice?

Još nije poznato ko će od ponedjeljka biti direktor Opšte bolnice Bar umjesto Tomanovića, ali nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da je trenutno najozbiljniji kandidat za tu funkciju ginekolog Milan Rolović.

Kao mogući kandidati ranije su se pominjali internista Dragana Kastratović, hirurg Igor Karišik i endokrinolog Valentina Kalinić.

Bonus video: