Marković počeo da prima i sredstva iz Fonda PIO

U slučaju njegovog ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, utvrđeno kršenje zakona

39853 pregleda 95 reakcija 35 komentar(a)
Hrapović i Marković u aprilu 2019. godine, Foto: Savo Prelević
Hrapović i Marković u aprilu 2019. godine, Foto: Savo Prelević

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković u posljednjem mjesecu prošle godine prihodovao je malo više od 3.100 eura, vidi se iz redovnog godišnjeg izvještaja o imovini, koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Marković je do početka decembra bio predsjednik Vlade.

Do tada je njegova premijerska plata uglavnom iznosila malo više od 1.770 eura, a njegova prva poslanička plata nepunih 1.800 eura.

Marković je bio predsjednik ili član 10 radnih tijela, ali je samo za angažman u Savjetu za privatizaciju i kapitalne investicije bio plaćen i to 356 eura mjesečno.

U njegovom imovinskom kartonu se za mjesec decembar prvi put pominje i isplata iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) od nepunih 950 eura, ali nije naznačeno da li je u pitanju penzija.

U odnosu na raniji karton, prvi put se pominje da na računu ima 12.655 eura. Vlasnik je osam komada oružja, starosti od 1990. godine do 2005. godine. U kartonu je prijavio da je vlasnik kuće od 103, pomoćnog objekta od 32 i garaže od 27 metara kvadratnih koje je stekao razmjenom, četvrtine kuće od 72 metra kvadratna i dijela od preko 35.000 metra kvadratna koje je naslijedio, a 2.049 metara kvadratnih stekao razmjenom.

Navodi se i da je vlasnik akcija, a Agenciji nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.U kartonu se ne pominju ostali članovi porodice.

Javni funkcioneri imaju još samo nekoliko dana da Agenciji dostave redovne godišnje imovinske kartone za prošlu godinu.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je za one koji do kraja marta ne dostave redovne godišnje imovinske kartone propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija je juče objavila odluku o kršenju zakona za Kenana Hrapovića, koji je bio ministar zdravlja u Vladi Duška Markovića.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu. Za one koji to ne urade, zaprijećena je novčana kazna do 2.000 eura.

U odluci u slučaju Hrapovića (SD) navodi se da nije prijavio nepunih 335 eura koje je prihodovao, razliku u ostvarenim prihodima supruge Maide Hrapović od 4.604 eura, ali i 425 eura koje je njegov sin Emir Hrapović prihodovao tokom dva mjeseca turističke sezone 2019. godine.

Hrapović je kazao da je riječ o nenamjernom propustu.

"Na kraju ističe da je u vrijeme dostavljanja izvještaja radio kao ministar zdravlja i član Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, u vrijeme borbe sa virusom korone, pa je to jedan od razloga zašto su se u izvještaju potkrale nenamjerne greške", navodi se u obrazloženju odluke.

Bonus video: