Otvoreni podaci na novom sajtu Skupštine

Iz parlamenta su pojasnili da novina omogućava javnosti da, bez prepreka, pristupa izvornim podacima Skupštine, što umnogome olakšava njihovu analizu i upotrebu

4800 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Na novom veb sajtu Skupštine, u cilju povećanja transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta, dostupni su setovi otvorenih podatka („open data“) čija primarna svrha je dalja upotreba i ponovno objavljivanje i korišćenje.

Iz parlamenta su pojasnili da ta novina omogućava javnosti da, bez prepreka, pristupa izvornim podacima Skupštine, što umnogome olakšava njihovu analizu i upotrebu. Podaci objavljeni na ovaj način, osim što garantuju veću transparentnost rada Skupštine, omogućavaju zainteresovanoj javnosti da koriste podatke više puta, u različite svrhe, ističu u saopštenju.

Na sajtu je, za sada, moguće naći pet zbirki podataka: budžet, vozni park, spisak službenika i namještenika sa zvanjima i kontaktima, listu poslanika 27. saziva, te zarade poslanika, imenovanih, izabranih i postavljenih lica. "Cijeneći značaj objavljivana podataka u ovom obliku, u planu je objavljivanje i drugih vrsta informacija, koje, sa aspekta njihove ponovne upotrebe i korišćenja, mogu biti zanimljive javnosti", dodaju iz Skupštine.

Ističu da Skupština objavljuje podatke u otvorenom formatu i na Portalu otvorenih podataka (data.gov.me), koji predstavlja centralnu bazu objavljivanja otvorenih podataka državnih organa Crne Gore. "Broj objavljenih zbirki podataka na ovom sajtu, za veoma kratko vrijeme je Skupštinu Crne Gore svrstao u institucije sa najviše objavljenih zbirki informacija".

Iz Skupštine su kazali i da je, imajući u vidu raznovrsnost podataka koje posjeduju, a prepoznajući značaj njihovog objavljivanja u mašinski čitljivom, odnosno otvorenom formatu, u 2021. godini planiran razvoj njenog sopstvenog portala otvorenih podataka.

Bonus video: