Radnička partija: Nastavlja se atak na slobodnu riječ novinara

"Ako želimo da budemo demokratsko društvo i idemo putem Evropskih integracija, moramo naći način da zaštitimo slobodu govora i omogućimo novinarima da obavljaju posao neometani nasiljem i zastrašivanjem"

3397 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ranička partija
Foto: Ranička partija

Radnička partija osudila je napad na glavnog i odgovornog urednika "Monitora" Esada Kočana

"U Crnoj Gori se nastavlja se atak na slobodnu riječ novinara, koje je u protekle tri decenije ohrabrivano sa najviših državnih adresa. Svjedoci smo da se u našem društvu nastavlja trend nasilja i zastrašivanja novinara kojima se ne dozvoljava da slobodno obavljaju posao za koji su ionako neadekvato plaćeni. Posebno plaši činjenica da lica koja obavljaju posao koji je u interesu javnosti ne mogu slobodno šetati ulicama naših gradova bez bojazni da ne budu verbalno i fizički napadnuti", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Dodaju da se napadi na medije još uvijek se ne procesuiraju na adekvatan način.

"Ako želimo da budemo demokratsko društvo i idemo putem Evropskih integracija, moramo naći način da zaštitimo slobodu govora i omogućimo novinarima da obavljaju posao neometani nasiljem i zastrašivanjem. I ova situacija pokazala je da je više nego potrebno da se nadležne insitucije sa velikom pažnjom posvete ovom sve izraženijem problemu i da donosioci odluka razmisle o povećanju kazni za napade na novinare, fotoreportere i snimatelje kako bi se nasilju konačno stalo na put", navodi se u saopštenju.

Kočan je napadnut juče u popodnevnim satima u Podgorici.

Policija je uhapsila Dragutina Šukovića (55), koji je zadržan nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu. Tereti se za krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti.

Bonus video: