"Učestalo se suočavamo sa atacima na medijske poslenike, odlučnije odgovoriti na opasnu klimu nasilja i netolerancije"

Nažalost, došli smo u situaciju da više ne govorimo o kulturi dijaloga i toleranciji već o fizićkoj sigurnosti i opstanku onih koji drugačije pišu, misle ili govore", navodi se u saopštenju

5671 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) Siniša Bjeković osudio je napad na glavnog urednika "Monitora" Esada Kočana uz riječi da su tu vijest primili sa zabrinutošću i razočaranjem što se kao društvo ovako učestalo suočavamo sa atacima na medijske poslenike, saopšteno je iz Institucije Ombudsmana.

U saopštenju se dodaje da je Ombudsman istakao da se ovakvi slučajevi moraju efikasno procesuirati i do kraja istražiti jer je to jedini put da se odlučno i dugoročno izborimo sa pritiscima na slobodno novinarstvo koje je osnov svakog slobodnog društva i kao takvo nema alternativu.

"Takođe, kao društvo moramo odlučnije odgovoriti i na opasnu klimu nasilja i netolerancije koja je zavladala u Crnoj Gori, a kojoj svjedoči i predmetni događaj ali i informacija o napadu na mladića iz Gusinja. Nažalost, došli smo u situaciju da više ne govorimo o kulturi dijaloga i toleranciji već o fizićkoj sigurnosti i opstanku onih koji drugačije pišu, misle ili govore", navodi se u saopštenju.

Iz Institucije Ombudsmana su kazali da sve inicijative koje vode stvaranju bezbjednijeg okruženja za rad novinara nadležni treba da sagledaju u što kraćem roku i ozbiljno se posvete što hitnijem rješavanju problema u ovoj oblasti.

Bonus video: