Borovinić Bojović: Broj inficiranih sada manji za 5.000 u odnosu na novembar 2020.

Ministarka zdravlja u Skupštini poručila da broj umrlih u odnosu na broj zaraženih, kao odraz kvaliteta liječenja, u našoj zemlji iznosi 1,4 odsto, manje nego u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Njemačkoj, Švedskoj...

24992 pregleda 1479 reakcija 52 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2021. 14:53h

Broj oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori je od decembra do danas smanjen sa skoro 12.000 na ispod 7.000.

To je, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Borisa Mugoše (SD) o epidemiološkoj situaciji, u Skupštini saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja pozvala se na analizu američkog Džon Hopkins Instituta koji pokazuje, kako je objasnila, da je uspješnost liječenja od koronavirusa u Crnoj Gori značajno veća u odnosu na najrazvijenije zemlje svijeta.

"Broj umrlih u odnosu na broj zaraženih, kao odraz kvaliteta liječenja, u našoj zemlji iznosi 1,4 odsto. Poređenja radi, značajno razvijenije zemlje od nas, imaju veću stopu. Više nego u Crnoj Gori, u odnosu na broj zaraženih, umire se u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Belgiji, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Francuskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Japanu, SAD itd", navela je ministarka zdravlja.

Mugoša je pitao šta se dešava da direktorom Instituta za javno zdravlje Igorom Galićem, koji se ne pojavljuje u javnosti od kada je kazao da situaciju ne kontrolišemo.

Ministarka je odgovorila da je Galić uključen u proces rada u IJZCG, a da je trenutno angažovan na jednom od punktova za vakcinaciju, jer se očekuje isporuka većeg broja vakcina.

Mugoša je istakao da je veoma važno da se iznose tačni podaci, a da nije on kazao da je situacija alarmantna, već upravo epidemiološkinja i drugi ljekari.

"Struka je po ko zna koji put izgubila bitku sa politikom", naveo je Mugoša.

Borovinić Bojović je istakla da je britanski soj registrovan u februaru, a da je mogao da bude unešen u našu državu u novembru, kada su putnici iz mnogobrojnih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju bez ograničenja prelazili granicu Crne Gore. Ona je to kazala odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Jefta Erakovića, koji smatra da je neophodno povećati broj testiranih građana.

Ministarka je odgovorila da ne mogu da izmišljaju zdrave za testiranje, odnosno da tjeraju zdrave da se testiraju.

Eraković je istakao da su brojke za Crnu Goru poražavajuće i da se nada da će to doći do javnosti, a što nadležni uporno negiraju.

Bonus video: