MAJE: Napad na Kočana poslednji u nizu da se silom utiče na slobodu novinara, status službenih lica neophodan

Smatraju da je to nedopustivo u bilo kojem demokratskom društvu, te da je zbog toga neophodno da se novinarima što prije dodijeli status službenih lica, u smislu Krivičnog zakonika Crne Gore, kako bi se uvela strožija sankciona politika, koja će imati odvraćajući efekat

3224 pregleda 0 komentar(a)

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope osudila je napad na glavnog i odgovornog urednika crnogorskog nedeljnika "Monitor" Esada Kočana, ocijenjujući to kao poslednji u nizu pokušaja da se u Crnoj Gori fizičkom silom utiče na slobodu novinara i uređivačku politiku neke medijske kuće.

Smatraju da je to nedopustivo u bilo kojem demokratskom društvu, te da je zbog toga neophodno da se novinarima što prije dodijeli status službenih lica, u smislu Krivičnog zakonika Crne Gore, kako bi se uvela strožija sankciona politika, koja će imati odvraćajući efekat.

"S tim u vezi, pozdravljamo međuresorske konsultacije u Vladi, koje je na inicijativu Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope pokrenula ministarka zadužena za sektor medija Tamara Srzentić, da se krene u izmjene Krivičnog zakonika i da se novinarkama i novinarima dodijeli status službenog lica. Takođe, pozdravljamo i podršku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića našoj inicijativi, da se napad na novinare normira kao napad na službena lica", navodi se u njihovom saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Vuk Maraš.

Oni su pozvali Vladu Crne Gore da se ovom procesu da maksimalan prioritet i da se što prije izvrše izmjene Krivičnog zakonika, kako bismo, kako kažu, kao društvo poslali jasnu poruku da će napadi na novinare od sada za posledicu imati ozbiljne krivične sankcije.

"Takođe, još jednom pozivamo pravosudne organe da hitno krenu u procesuiranje ovog i svih slučajeva napada na novinare i imovinu medija kako bi se počinioci i nalogodavci tih krivičnih djela priveli pravdi", kazali su iz te medijske asocijacije.

Bonus video: