11 organizacija u zajedničkom saopštenju poručilo:

"Osuđujemo odluku Apelacionog suda, osigurati da Martinović ne bude kriminalizovan i progonjen zbog novinarstva"

"Iako on neće biti u zatvoru, zbog vremena koje je već proveo iza rešetaka, Martinović će imati kriminalni dosije, samo zbog svog novinarskog rada"

4319 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević

Snažno osuđujemo odluku Apelacionog suda Crne Gore da odbije žalbu novinara Jova Martinovića i da potvrdi odluku Višeg suda u Podgorici kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora, navodi se u zajedničkom saopštenju 11 organizacija za slobodu medija i novinara.

"Iako on neće biti u zatvoru, zbog vremena koje je već proveo iza rešetaka, Martinović će imati kriminalni dosije, samo zbog svog novinarskog rada. Osuđujemo presudu i žalimo što Apelacioni sud nije ugrabio priliku da oslobodi međunarodno nagrađivanog novinara i time pošalje poruku podrške istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Evropskog centra za slobodu medija (ECPMF), Evropske federacije novinara (EFJ), Neograničene slobode medija, Međunarodne razmjene slobode izražavanja (IFEX), Međunarodne federacije novinara (IFJ), Međunarodnog instituta za medije(IPI), OBC Transevropa, Reportera bez granica (RSF), Organizacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO) i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Ove organizacije su poručile da su solidarne sa Martinovićem i svim istraživačkim novinarima u Crnoj Gori.

"Pozivamo vlasti Crne Gore i sudove da rade sa posvećenošću prema medijskim slobodama i evropskim standardima, što je dio njihove obaveze u pristupanju Evropskoj uniji (EU), i da osiguraju da Martinović ubuduće neće biti kriminalizovan i progonjen zbog novinarstva", piše u saopštenju.

Apelacioni sud Crne gore juče je potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, a oslobođen je optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Sudije Apelacionog suda su tako pokazali da dijele stav koleginice iz Višeg – Vesne Pean, da je Martinović iskoristio svoja poznanstva iz novinarske profesije kako bi spojio krijumčare.

Martinović je u istražnom zatvoru proveo 14 i po mjeseci, tako da se smatra da je potvrđenu kaznu izdržao.

Martinović je juče nakon odluke Apelacionog suda između ostalog poručio da je ta odluka dokaz da je crnogorsko pravosuđe zarobljeno.

"Ovakva presuda je podrška narko trafikingu i organizovanom kriminalu, jer čovjek je uhvaćen sa 20 kilograma marihuane i njemu je jednostavno oprošteno u zamjenu za lažno svjedočenje protiv mene. Sud ovim šalje poruku da ako radite za državu i švercujete drogu, da se to isplati, a ako ste politički nepodobni mogu vam svašta staviti na teret i sve će to proći kod naših sudova koji slušaju naređenja starog režima", rekao je između ostalog Martinović.

Preporučujemo za Vas