OŠ "Milorad Musa Burzan" od đaka nije smjela da uzima novac

Mišljenje zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković donijeto je na osnovu pritužbe jednog od roditelja, a tiče se akcije prikupljanja finansijske pomoći za samohranu majku učenika

9742 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Pravila jasna od 2009. godine, Foto: Shutterstock
Pravila jasna od 2009. godine, Foto: Shutterstock

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda preporučila je podgoričkoj Osnovnoj školi „Milorad Musa Burzan“ da preduzme mjere kako se ubuduće ne bi uzimao novac od djece i njihovih roditelja.

Mišljenje zamjenice zaštitnika Snežane Mijušković donijeto je na osnovu pritužbe jednog od roditelja, a tiče se akcije prikupljanja finansijske pomoći za samohranu majku učenika.

Odluka da se pokrene akcija donijeta je na Đačkom parlamentu OŠ.

Među utvrđenim činjenicama je da je, između ostalog, pedagogica predložila da učiteljice od prvog do četvrtog razreda na nivou odjeljenja obavijeste roditelje o humanitarnoj akciji i da se novac može predati učiteljicama, a da u starijim odjeljenjima novac sakupe djeca.

Na nivou škole sakupljeno je oko 2.500 eura.

“Navedene aktivnosti sakupljanja novca od učenika i roditelja od strane nastavnika, za bilo koju namjenu, nijesu u skladu sa propisima, odnosno iste su strogo zabranjene. Obrazloženje škole da su učenici, iz humanitarnih razloga sami odlučili da sakupljaju novac za druga, ne opravdava školu da učenike obavijesti da su te aktivnosti u školi zabranjene”, ocijenila je Mijušković.

Ona je dodala da učenici nisu dužni da poznaju sva pravila i zakonske odredbe, kao ni roditelji.

“Međutim, rukovodstvo škole i profesionalci koji su u njoj zaposleni, dužni su bili da upoznaju učenike sa važećim pravilima”, navodi se u mišljenju.

Škola je, po saznanju za ovu namjeru djece, bila dužna da obavijesti učenike da to nije dozvoljeno, te da se iznađe neki drugi način za humanitarnu akciju.

Naredba o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika donijeta je još 2009. godine.

Bonus video: