prva isporuka

Zaštitna oprema kroz mehanizam rescEU: U CG stiglo 300.000 maski, 228.000 rukavica...

Iz Delegacije EU napomenuli su da je korisnik sve medicinske opreme državna apotekarska ustanova „Montefarm”.

3175 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Nova isporuka lične zaštitne opreme iz rezervi instrumenta rescEU, u okviru Mehanizma Evrospke unije (EU) za civilnu zaštitu, stigla je ove sedmice u Crnu Goru, a manji dio očekuje se naredne, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Navodi se da je 300 hiljada maski, 228 hiljada rukavica, po 100 hiljada zaštitnih naočara i navlaka za cipele i druga zaštitna oprema, stiglo iz Rumunije, Grčke, Njemačke i Belgije.

Iz Delegacije EU napomenuli su da je korisnik sve medicinske opreme državna apotekarska ustanova „Montefarm”.

oprema
foto: EU info centar

Prva isporuka, koja je stigla u srijedu, sadržala je zaštitnu opremu iz Grčke, koja se sastojala od 200 hiljada komada vinilnih rukavica i po 100 hiljada komada zaštitnih naočara i navlaka za cipele.

Ambasador Grčke Panajotis Partsos kazao je da je to druga pošiljka Civilne zaštite Grčke, nakon one od 11. februara, kada je 90 hiljada maski tipa FFP2 isporučeno direktno Kliničkom centru Crne Gore.

"EU je ovdje, zajedno sa svojim državama članicama, pokazujući spremnost da stane uz Crnu Goru i pomogne joj da se suoči s pandemijom. Kroz ovu krizu možemo proći uz solidarnost", kazao je Partsos.

oprema
foto: EU info centar

Iz Delagacije EU naveli su da pošiljka iz Rumunije uključuje po 100 hiljada maski FFP2 i maski FFP3, vrijednosti od 651.380 eura.

Ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu učestvovao je u događaju uručenja donacije medicinske opreme „Montefarm”-u.

On je istakao značaj Mehanizma EU za civilnu zaštitu u pružanju podrške Crnoj Gori i drugim zemljama koje traže pomoć EU, u duhu evropske solidarnosti.

oprema
foto: EU info centar

Ovo je treća isporuka zaštitne opreme i medicinskih maski koje je Rumunija od početka pandemije donirala Crnoj Gori, kroz evropski instrument civilne zaštite iz rezervi formiranih u okviru RescEU.

Isporuka iz Belgije, koja treba da stigne 7. i 9. aprila, sadržaće 100 hiljada hirurških maski, 27,9 hiljada komada nitrilnih rukavica i deset hiljada štitnika za lice.

Belgijski ambasador Koen Adam rekao je da je veoma zadovoljan ovom donacijom koja dolazi u izazovnom trenutku za Crnu Goru.

"EU se zasniva na solidarnosti, ne samo među državama članicama, već i sa susjednim zemljama, a posebno sa zemljama kandidatima za članstvo. Svaka prilika da ovu solidarnost sa crnogorskim narodom učinimo opipljivom i konkretnom je odlična", kazao je Adam.

Iz Delegacije EU kazali se da se oprema iz Njemačke očekuje sjutra.

Otpravnica poslova Delegacije EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva istakla je da EU i njene države članice nastavljaju da pružaju ruku pomoći i objezbjeđuju podršku onima kojima je najpotrebnija.

oprema
foto: EU info centar

"Nadam se da će ova oprema pomoći onima koji su na prvoj liniji borbe, medicinskom osoblju, da sigurno i efikasno obavljaju svoj posao od ključnog značaja", naglasila je Halačeva.

Državni sekretar Zoran Miljanić istakao je da donacija predstavlja dragocjenu i prijeko potrebnu pomoć zdravstvenim radnicima.

"Na ovaj način, Evropa šalje poruku da se kroz brigu o drugima brine i o sebi, te da svi zajedno radimo na stvaranju jedinstvenog odgovora za koji vjerujem da će na kraju dati željene rezultate", rekao je Miljanić.

Preporučujemo za Vas