U Tivtu najveći problemi lutajuća goveda i Jevrićeva divlja deponija

"Ministarstvo će obezbjediti prisustvo predstavnika nadležnih državnih institucija, u prvom redu Sektora za veterinu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Uprave za inspekcijske poslove, koje će pomoći proces hvatanja i transporta goveda.“- saopšteno je tim povodom

7660 pregleda 51 reakcija 8 komentar(a)
Komnenović i Stijović, Foto: Opština Tivat
Komnenović i Stijović, Foto: Opština Tivat

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović boravio je u radnoj posjeti Opštini Tivat, gdje se susreo sa predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima.

Oni su između ostalog razgovarali o višegodišnjem gorućem problemu tzv. lutajuće stoke, koja se bez kontrole kreće naseljima u gornjim djelovima grada i uništava imovinu građana.

„Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pružiće kompletnu logistiku u skladu sa svim zakonskim procedurama, kako bi ovaj problem bio efikasno rješen. U njegovo rješavanje na terenu aktivno će biti uključeni Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat, pripadnici Službe zaštite, Komunalno preduzeće i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat. Ministarstvo će obezbjediti prisustvo predstavnika nadležnih državnih institucija, u prvom redu Sektora za veterinu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Uprave za inspekcijske poslove, koje će pomoći proces hvatanja i transporta goveda.“- saopšteno je tim povodom iz lokalne uprave.

Ukoliko nadležni evidentiraju grlo sa ušnom markicom, koje se kreće bez nadzora javnim površinama, vlasnik će biti identifikovan i kažnjen. Takođe, ukoliko nadležni evidentiraju kretanje bez nadzora goveda koje nije obilježeno ušnom markicom, ono će biti proglašeno državnom imovinom, biće sprovedeno u karantin na period od mjesec dana, nakon čega će biti donijeta odluka o daljem postupku.

Komnenović i Stijović su razgovarali i o valorizaciji zemljišnog kompleksa nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo – Bokaprodukt“, preko puta Aerodroma Tivat, o promjeni planske dokumentacije kako bi se ovom kompleksu vratila stara namjena poljoprivredno obradive površine.

Bilo je riječi i o saniranju divlje deponije građevinskog materijala, koju je JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve direktora Gorana Jevrića (DPS) nezakonito prošle godine napravilo na ovom lokalitetu, te uređenju ovog prostora.

Bonus video: