Srzentić: Udruženo do boljih modela i uslova za rad medija

Predlog mjera koje su predstavnici medija danas izložili i koje treba realizovati su promocija medijske pismenosti u koju treba uključiti sve zainteresovane strane, kao i primjena Zakona o medijima, odnosno formiranje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija

2341 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozvala je predstavnike medija da zajednički pronađu dugoročna rješenja za uređenje uslova na medijskom tržištu, na kojem će važiti jednaka pravila za sve.

Ona se danas, u okviru Kontinuiranog dijaloga sa medijima, sastala sa glavnim urednikom Vijesti Srdanom Kosovićem, izvršnom direktoricom RTV Teuta Ilmirom Lika, direktoricom Fos Media Jelenom Milatović, zamjenicom glavnog i odgovornog urednika CDM portala Aleksandrom Obradović i direktorom Agencije Mina Jašom Jovićevićem.

„Zadovoljstvo mi je što danas nastavljamo Kontinuirani dijalog sa medijima, jer je ovo prvi dijalog koji Vlada pokreće na ovaj način sa svim medijima u Crnoj Gori. Uvjerena sam da je ovo dobar mehanizam saradnje koji treba da traje i bude otvoren za sve sve. I premijerova i moja želja je bila da otvorimo ovakvu vrstu dijaloga sa vama kako bismo u neposrednoj interakciji otvarali teme i sistemski ih riješavali”, kazala je ministarka.

Zamolila je predstavnike medija, kako je saošteno, da se zajednički uključe u rješavanje izazova i problema koji opterećuju medijsku zajednicu. „Hajde da promišljamo o načinima iznalaženja modela i standarda i kako da zajednički udružimo ruke u definisanju boljih modela, unapređenju medijske pismenosti, jačanju medijskog pluralizma i uošte boljih uslova za rad. Zajedničkim snagama na izradi Medijske strategije definisaće se pravci razvoja i sveukupnog unapređenja oblasti medija za naredni perios“ – ocijenila je Srzentić.

Ona je zamolila predstavnike medija da kroz ovu vrstu dijaloga ukažu koji su to najveći izazovi iz sistemskog ugla, kako bi se zajednički pronašla dugoročna rješenja kako u normativnom dijelu, tako i pogledu uređenja uslova na medijskom tržištu na kojem će važiti jednaka pravila za sve.

Predstavnici medija su, kako se navodi, pozdravili pokretanje dijaloga u cilju rješavanja problema medijskog sektora. Takođe, kao jedan od izazova prepoznali su otežanu održivost medija usljed pandemije koronavirusa, kao i funkcionisanje samoregulacije. Ocijenili su da bi, u cilju profesionalnog i etičkog informisanja veliki značaj imala jedinstvena samoregulacija koja bi na bazi dobrovoljno usaglašenog kodeksa primjenjivala etičke standarde u radu medija.

Predlog mjera koje su predstavnici medija danas na sastanku izložili i koje treba realizovati su promocija medijske pismenosti u koju treba uključiti sve zainteresovane strane, kao i primjena Zakona o medijima, odnosno formiranje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, dodaju iz ministarstva.

Cilj Kontinuiranog dijaloga sa medijima je, kako podsjećaju, dobijanje informacija o najvećim izazovima iz sistemskog ugla, kako bi se udruženim snagama postigla dugoročna rješenja u izazovima sa kojima se susreću svi predstavnici medijske zajednice u svom radu.

Iz ministarstva su kazali da će se Srzentić, poštujući epedimiološke mjere, i u narednom periodu sastajati sa predstavnicima medija.

Bonus video: