Nikšić: Pozlilo jednom od vatrogasaca koji su otpočeli štrajk glađu

Dok ne stigne odgovor od ministarstva i njihova situacija se ne riješi, radnici će ispred vatrogasnog doma štrajkovati glađu jer, kako su poručili, nijesu oni krivi što su dobili ugovore suprotno zakonu

12276 pregleda 52 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jednom od šestorice pripadnika nikšićke Službe zaštite i spašavanja koji su prekjuče stupili u štrajk glađu, Žarku Vilotijeviću, jutros je pozlilo i završio je u hitnoj.

"On od ranije ima problema sa šećerom i pritiskom, tako da je bio u hitnoj da primi terapiju. Iskreno se nadamo da će nam neko od nadležnih situacija uskoro odgovoriti, prije nego što situacija postane alarmantna", kazao je Marko Marojević.

Njima šestorici je po nalogu Upravne inspekcije prekinut ugovor o privremenim i povremenim poslovima koji su dobili u decembru. Trojici radnika pomenuti ugovor je istekao, dok je preostaloj trojici ugovor bio na snazi do 28.aprila.

Upravna inspekcija je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora konstatovala da se zaključeni ugovori o privremenim i povremenim poslovima odnose na obavljanje poslova koji su u djelokrugu Službe zaštite i spašavanja, u okviru koje su sistematizovana radna mjesta važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji subjekta nadzora.

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima, kako je objasnio advokat Sava Kostić, donose se za radna mjesta koja nijesu sistematizovana unutrašnjim aktom, za poslove za koje ne treba posebna stručna sprema i iskustvo, najviše na 120 dana u jednoj kalendarskoj godini i mogu se raskinuti i prije isteka roka na koji se zaključuju, i za njih se ne raspisuju konkursi.

Umjesto tog ugovora, za pripadnike Službe zaštite i spašavanja je bilo potrebno zaključiti ugovor o radu na određeno ili na neodređeno vrijeme, a prethodno raspisati javni konkurs.

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, je 22.marta poslao dopis Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i objasnio da je riječ o radnim mjestima koja su utvrđena aktom o sistematiziciji i koja nijesu popunjena i da shodno tome traži od nadležnog ministarstva pozitivno mišljenje za njihovo zapošljavanje.

Dok ne stigne odgovor od ministarstva i njihova situacija se ne riješi, radnici će ispred vatrogasnog doma štrajkovati glađu jer, kako poručiše, nijesu oni krivi što su dobili ugovore suprotno zakonu. Pozvali su i Vladu da se uključi u rješavanje njihove situacije i omoguće im nastavak radnog angažmana kako bi očuvali svoju i egzistenciju svojih porodica.

"Noć smo proveli u automobilima ispred Vatrogasnog doma, a sada smo na Kapinom polju, isto u okviru jedinice, da ne bi pravili probleme nekom od komandira. Advokat je po nama pravilno rastumačio ovaj ugovor i da nisu smjeli da nas ovako primaju, plus su nas držali u zabludi o samoj validnosti ovih ugovora. Da nam je u startu rečeno kakvi su ugovori, ne bi ih ni potpisivali sigurno, a mi nijesmo mogli znati da li su ti ugovori u redu ili ne. Sad smo pokrenuli ovo i možda napravimo presedan da se ovakve stvari ne dešavaju nikom, ne samo nama", kazao je Marojević i dodao da se nada da će se ovakvoj praksi stati na kraj.

U Službi zaštite i spašavanja po sistematizaciji imaju 77 radnih mjesta, a sa otpuštenim radnicima bilo ih je ukupno 75.

Bonus video: