Četiri češka balkanologa se ogradila od Šisteka: Jezik propagande, a ne akademskog građanina

Uloga stranih istraživača nije u političkom aktivizmu, nego u pažljivom naučnom razmatranju, navodi se u reagovanju

13038 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Grupa čeških balkanologa ogradila se od otvorenog pisma koje je premijeru Zdravku Krivokapiću prošlog mjeseca uputio njihov kolega, dr František Šistek sa Instituta za istoriju Češke akademije nauka u Pragu, a koje su objavili pojedini mediji u Crnoj Gori.

Smatraju da je Šistek, ocjenjujući savremenu političku i društvenu situaciju u Crnoj Gori, prekoračio granice akademskog integriteta, a da agresivan način jezika, koji je u tom pismu upotrijebio, "više liči na propagandu iz nekih razdoblja crnogorske i jugoslovenske prošlosti" nego na jezik jednog akademskog građanina i analitičara istorijskih i aktuelnih zbivanja.

"Ovakav stil izražavanja potpuno je u suprotnosti sa standardima važećim u akademskoj sredini", istakli su u reagovanju dostavljenom "Vijestima": prof. Jan Pelikán (Katedra jugoslovenskih i balkanoloških studija, Filozofski fakultet Karlovog univerziteta, Prag), dr Ondřej Vojtěchovský (Institut za svijetsku istoriju, Filozofski fakultet Karlovog univerziteta, Prag), dr Ondřej Žíla (Institut međunarodnih studija, Fakultet društvenih nauka Karlovog univerziteta, Prag) i mr Petr Čermák (Katedra međunarodnih odnosa i evropskih studija, Fakultet društvenih studija Masarikovog univerziteta, Brno).

Šistek je, podsjećaju, uputio otvoreno pismo Krivokapiću u kojem je podržao dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, a premijera i pojedine članove Vlade, kao i Vladine administracije, optužio da sprovode „prljavu kampanju“, odnosno „kampanju mržnje protiv FCJK i svih vrijednosti za koje se ova institucija zalaže“, kao i da njenog dekana „diskvalifikuje i automatski pretvara u građanina drugoga reda“ zbog njegovog etničkog identiteta i religijske pripadnosti. Nastupe nekih članova današnje crnogorske vlade, Šistek je okarakterisao kao politiku „ekstremnih srpskih nacionalista usko povezanih s najšovinističkijim klerikalnim krugovima Srpske pravoslavne crkve“ i da promovišu istu „agresivnu velikosrpsku ideologiju, koja je rezultirala genocidom u suśednoj Bosni i Hercegovini prije četvrt vijeka, prvim genocidom na evropskom tlu poslije Holokausta.“

"Otvoreno pismo dr Šisteka sadrži još druge optužbe protiv gospodina Krivokapića, na primjer da njegova vlada čisti državni aparat od neistomišljenika, da pokušava manipulisati predstojeći popis stanovništva i da njena politika može Crnu Goru odvesti u građanski rat. Gospodin Šistek ovakva svoja nastojanja iznosi sa pozicije akademskog radnika, pripadnika čeških i međunarodnih akademskih krugova i saradnika dviju čeških akademskih institucija. Svoje pismo predstavlja ne samo kao svoj glas, nego i kao stav koji dijeli sa nespecifikovanom širom akademskom sredinom i 'istinskim prijateljima Crne Gore'. Kao češki istraživači, specijalizujući se za zemlje bivše Jugoslavije, moramo da odgovorimo na ovakav način pisanja dr Šisteka. Držimo da je u svome otvorenom pismu prekoračio granice akademskog integriteta. Agresivan način jezika, koji u ovome pismu koristi, više liči na propagandu iz nekih razdoblja crnogorske i jugoslovenske prošlosti nego na jezik jednog akademskog građanina i analitičara istorijskih i aktuelnih zbivanja. Ovakav stil izražavanja potpuno je u suprotnosti sa standardima važećim u akademskoj sredini", navodi se u reagovanju.

Poručili su da se sa ne mogu složiti sa Šistekovim načinom miješanja političkog aktivizma i stručnog rada, "a sve to pod okriljem akademskog autoriteta u političke svrhe".

"Odlučno se distanciramo od toga kako Šistek u pismu ocjenjuje savremenu političku i društvenu situaciju u Crnoj Gori. Za razliku od dr Šisteka, nikako ne želimo aktivno ulaziti u trenutne sporove u Crnoj Gori, jer smo svjesni da uloga stranih istraživača nije u političkom aktivizmu, nego u pažljivom naučnom razmatranju", zaključuje se u reagovanju čeških balkanologa.

Bonus video: