Studenti uvijek bili podrška modernoj i razvijenoj Crnoj Gori

"Biti student znači doprinositi progresu i biti odgovoran za budućnost svog naroda i svoje države", naveo je Đukanović

8421 pregleda 74 reakcija 74 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Studenti su uvijek bili podrška modernoj i razvijenoj Crnoj Gori, jer su bićem i sviješću u svim vremenima na strani onoga što je progresivno i humano, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, čestitao studentima 4. april Dan studenata.

„Ovaj dan simbolizuje borbu studenata za svoja prava i za odbranu autonomije univerziteta, dan kada je 4. aprila 1936. Cetinjanin Žarko Marinović, student Beogradskog univerziteta, za te ciljeve dao svoj život“, rekao je Đukanović

Taj datum, kako je naveo, obavezuje sve napredne snage društva, prevashodno članove studentske zajednice da istrajavaju na zaštiti svojih prava i na odbrani najboljih društvenih vrijednosti.

„Novo vrijeme uvijek nosi nove izazove, koji trebaju nove ljude, sposobne da daju prave i pravovremene odgovore. Siguran sam da svako od vas vidi sebe, svoje mjesto i ulogu u tim novim procesima. Vama takva uloga objektivno, s dobrim razlogom, i pripada“, poručio je Đukanović.

On je istakao da uvijek mogu računati na punu podršku držae.

Đukanović je podsjetio da je crnogorsko društvo suočeno s mnogim problemima.

„Kao i cijeli svijet u borbi smo s koronavirusom, koji je mnoge porodice ostavio bez svojih najbližih. I proces rada na univerzitetima prilagođen je tim novim okolnostima, što zahtijeva i od vas mnogo više napora i odgovornosti“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je uvjeren da će studenti, uprkos tim teškoćama, uspjeti da kvalitetno i sveobuhvatno usvajaju nova znanja, neophodna za stručno obavljanje poslova u profesijama koje su odabrali.

Prema riječima Đukanovića, pored globalnih, crnogorsko društvo je izloženo raznim pokušajima negacije njegovih najvećih vrijednosti.

„Atakuje se na građanski karakter naše države, na njen multireligijski i multinacionalni sklad, na tekovine antifašizma“, rekao je Đukanović.

To su, kako je naveo, temelji savremene države, bez kojih nema demokratske, razvijene i moderne evropske Crne Gore, „a bojati se ni Crne Gore uopšte“.

„Studenti su uvijek bili podrška upravo takvoj Crnoj Gori, jer su svojim bićem i sviješću u svim vremenima na strani onoga što je progresivno i humano“, kazao je Đukanović

On je rekao da je uvjeren da će svoju ulogu čuvara i nastavljača moderne evropske države i promotera inoviranih znanja i vještina, u potpunosti iskoristiti za utemeljenje i izgradnju boljeg i naprednijeg društva.

"Jer, biti student znači doprinositi progresu i biti odgovoran za budućnost svog naroda i svoje države. Neka vaši studentski dani, stečeno obrazovanje i stručnost budu sigurna zaloga budućnosti naše države“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: