"Dostavljeno 155 prijava sumnji na neželjene događaje nakon vakcinacije, sve opisane u uputstvu proizvođača"

"Očekivane neželjene reakcije koje su navedene u uputstvu za lijek su povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima", kazali su iz Ministarstva zdravlja

55696 pregleda 431 reakcija 27 komentar(a)
Sa vakcinacije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa vakcinacije u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) za sada je dostavljeno 155 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da su sve prijave na neželjene događaje/reakcije opisane u uputstvu proizvođača, i sve su u skladu sa našim međunarodnim obavezama, prosljeđene Centru za praćenje NDNI u Švedskoj.

"Očekivane neželjene reakcije koje su navedene u uputstvu za lijek su povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Prijave dostavljaju uglavnom zdravstveni radnici - putem pošte, informacionog sistema zdravstvene zašite, ili putem aplikacije za online prijavu kojoj se pristupa preko portala CInMED. Bez obzira na način dostavljanja, sve prijave se procjenjuju i prosljeđuju u globalnu bazu podataka o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova koju vodi Uppsala Monitoring Centre (UMC), Švedska", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Navode da su neželjene reakcije na Gam-Covid-Vac (Sputnjik V), koja je prva stavljena u promet, uglavnom prijavljivane od strane zdravstvenih radnika koji su vakcinisani u prethodnom periodu.

"Nekoliko prijava se odnosilo visoku tjelesnu temperaturu, izraženu malaksalost, intenzivnu glavobolju. U četiri slučaja je prijavljeno pogoršanje prethodno prisutnih vaskularnih poremećaja. Kod ovih slučajeva (stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima) utvrđena je vremenska, ali ne i uzročno-posljedična povezanost sa primjenom Sputnjik V i Sinofarm vakcine. Bezbjednost svih vakcina u primjeni se pažljivo prati nakon njihovog stavljanja u promet", ističu iz Ministarstva.

Kako navode, kada je u pitanju vakcina AstraZeneka, njena djelotvornost i bezbjednost su potvrđene od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i od strane Evropske Agencije za ljekove, te dodaju da sve raspoložive informacije potvrđuju da je korist od primjene ove vakcine neuporedivo veća od potencijalnih rizika.

"Kao i za ostale vakcine u prometu, CInMED će pažljivo pratiti iskustva sa njenom primjenom, a sva nova naučna saznanja i preporuke će biti podijeljene sa zdravstvenim radnicima i pacijentima u Crnoj Gori. Kontaktirani smo od strane dva pacijenta koji su opisali očekivane neželjene reakcije (povišenu temperaturu, groznicu, glavobolju, mučninu) tako da očekujemo prijave od strane izabranih doktora koji prate stanje ovih pacijenata."

Osim toga, dodaju, Komisija za procjenu NDNI nakon imunizacije je informisana o smrtnom ishodu kod jedne pacijentkinje (rođene 1940. godine, sa brojnim prethodnim oboljenjima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću) koji je vremenski povezan sa primjenom navedene vakcine, o čemu je Ministarstvo zdravlja Crne Gore izdalo saopštenje za medije.

"Svaki od eventualno registrovanih i prijavljenih slučajeva će biti detaljno i bez odlaganja istražen, a sve informacije i preporuke važne za bezbjednu primjenu vakcina će biti bez odlaganja dostavljene zdravstvenim radnicima i pacijentima. Ohrabrujemo građane da prijave sve eventualne nuspojave", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: