Kolašin: Vrijeme curi, većina projekata i dalje mrtvo slovo na papiru

Četvorogodišnjim Planom strateškog razvoja, u Kolašinu je do 2022. planirana izgradnja toplane, reciklažnog centra, infrastruktura u biznis zoni, rekonstrukcija pijace..., ali ti poslovi nijesu ni započeti

9445 pregleda 32 reakcija 11 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Iako aktuelni plan strateškog razvoja opštine Kolašin važi do naredne godine, većina planiranih projekata iz tog dokumenta donesenog 2018. nije ni započeta.

Plan je rađen za vrijeme prethodne lokalne vlasti (FD-SNP-SDP), a njime je definisano rješavanje višedecenijskih problema, koji su očito krupan izazov i za aktuelnu vladajuću koaliciju.

Među projektima koji je trebalo da se realizuju u četvorogodišnjem periodu je i izgradnja gradske toplane i uspostavljanje daljinskog grijanja na gradskom području. Do 2022. godine, prema tom planu, trebalo je da bude izgrađena gradska toplana, a time umanjeni računi za struju i postignut veći stepen energetske efikasnosti objekata. Gradnja toplane koštala bi oko tri milona eura, a novac je trebalo da bude obezbijeđen iz lokalnog, državnog kapitalnog budžeta i od donacija.

Još nije ni započeto uspostavljanje i promocija sistema selektivnog sakupljanja otpada, kao ni izgradnja reciklažnog centra.

U odnosu na prije tri godine, nije se odmaklo ni u izgradnja infrastrukture u biznis zoni “Bakovići”. Na tom prostoru planirana je izgradnja vodovodne, komunalne, putne i električne infrastrukture. Time je trebalo da se poveća broj investitora u biznis zoni, ali i značajno smanji nezaposlenost u opštini.

Rekonstrukcija gradske pijace i dalje je samo na nivou ideje. Projekat, kako piše u planu strateškog razvoja, trebalo je da se realizuje kroz privatno-javno partnerstvo Opštine Kolašin i zainteresovanog investitora.

Do naredne godine, prema planu, trebalo je da bude završena i rekonstrukcija Doma učenika i davanje u zakup kroz privatno-javno partnerstvo. Taj objekat u sportskoj zoni je i dalje ruina i trenutno nema nikavu namjenu.

Bila je planirana i rekonstrukcija Spomen-doma, zgrade u kojoj su smještene kancelarije lokalne uprave, Uprave za imovinu, te nekih političkih stranaka... Taj projekat podrazumijevao bi, kako je precizirano planom, nabavku pozorišne bine montažno-demontažnog karaktera, nabavku opreme za čuvanje kulturnih eksponata i formiranje ateljea koji bi koristili umjetnici.

Za prve tri godine perioda na koji se plan odnosi ništa nije rađeno ni na zaštiti i promociji kulturnog i arhitektonskog identiteta Kolašina.

Nije se značajno odmaklo ni u planiranim aktivnostima usklađivanja obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada u lokalnoj zajednici. Nije uspostavljen festival o zdravim stilovima života, a nijesu formirani ni partnerski savjeti za oblast zdravstva, školstva, socijalne zaštite...

Tokom minule tri godine počela je relizacija tek nekoliko projekata iz plana, prije svega kad je riječ o unapređenju vodosnabdijevanja i seoske infrastrukture. Doneseni su svi planirani lokalni akcioni planovi, ali je tek djelimično unaprijeđena planirana vanpansionska turistička ponuda. I prethodni četvorogodišnji plan strateškog razvoja Kolašina, kako se ispostavilo, bio je samo spisak lijepih želje.

I u prethodnom petogodišnjem planu realizovano je svega 13 projekata, odnosno malo više od trećine od ukupnog broja planiranih.

Bonus video: