Spriječiti gradnju u srcu Budve, Opština mora da se pita

Sekretarijat pod kontrolom Demokrata upozorio državnog arhitektu da planirani hotel naspram TQ Plaze nema riješen pristup u skladu sa planskim dokumentom, nije dao saglasnost na službenost prolaza

4730 pregleda 89 reakcija 4 komentar(a)
Parcela kod TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović
Parcela kod TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva protivi se davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg kondo hotela sa pet zvjezdica, koji tivatska kompanija “Velja voda lux“ namjerava da gradi na parceli preko puta kompleksa TQ Plaza u centru grada.

To je u dopisu, u koji su „Vijesti“ imale uvid, glavnom državnom arhitekti Mirku Žižiću, naveo Nikola Plamenac, sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva.

Plamenac, kadar Demokrata, je upozorio državnog arhitektu da budući šestospratni hotel nema riješen pristup u skladu sa planskim dokumentom, a nadležni organ Opštine Budva nije dao saglasnost na službenost prolaza.

Slučaj “Velje vode lux“ u proteklih godinu i po oslikava politički rat koji bukti na relaciji Demokratske i Nove srpske demokratije, odnosno administracije gradonačelnika Marka Carevića. I dok su se Demokrate zalagale da parcelu od gotovo tri hiljade kvadrata na lokalitetu Velja voda, kao jedinu zelenu površinu u srcu Budve, treba proglasiti javnim interesom i eksproprisati, što kao odluka nije dobila zeleno svjetlo ostatka koalicije, dotle Carević i njegova administracija iz redova NSD, se zalaže da Opština preuzme tu parcelu tako što će zauzvrat dati tivatskoj kompaniji u kompleksu TQ Plaza ugrubo završenu Lamelu C, odnosno poslovno-stambene prostore u sivoj zoni, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

Kako se dvije strane nijesu složile, nalazeći razloge da ni jedno ni drugo rješenje nije prihvatljivo, uz prijetnje da su spremni da izađu iz koalicije, kompanija “Velja voda lux“ je krajem marata dostavila zahtjev Žižiću zatraživši da joj se izda saglasnost na idejno rješenje budućeg kondo hotela i time joj omogući da izradi glavni projekat, a potom i prijavi i započne gradnju.

Sekretarijat za zaštitu imovine urgentno je reagovao i dostavio glavnom državnom arhitekti sve podatke vezano za pomenuti slučaj.

“Ističemo da je u predmetnom zahtjevu vođen postupak i pravosnažno je okončan rješenjem budvanskog glavnog arhitekte u novembru 2019. ‘Velja voda lux’ je katastarskih parcela ukupne površne 2.947 kvadrata, dok su preostale katastarske parcele u okviru urbanističke parcele u vlasništvu Opštine Budva. Članom 237 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno je da se ne može odobriti gradnja na dijelu urbanističke parcele jedino ako nedostajući dio urbanističke parcele ne utiče na funkcionalnosti i pristup objektu. U konkretnom slučaju Sekretarijat za urbanizam je dostavio obavještenje iz marta 2016. u kome navode da je gradnja predviđena i na dijelu katastarske parcele koja je u vlasništvu Opštine Budva, te da nije moguća fazna izgradnja dva investitora na način da svako gradi na svom dijelu urbanističke parcele“, istakao je Plamenac.

On je dodao da ukoliko glavni državni arhitekta ne odbije zahtjev “Velje voda lux”, zbog svih činjenica koje su naveli, da se omogući Opštini Budva da bude stranka u postupku.

Carević je u prvom mandatu prije godinu i po zaključio protokol sa kompanijom “Velja voda lux“ kojim je bilo predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi svoju parcelu od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Upravo taj protokol Carevića i tivatske kompanije bio je razlog razmimolaženja unutar kako bivše, tako i aktuelne vladajuće koalicije, pa je i predlog gradonačelnika da Skupština opštine aminuje poslovni aranžman, na minulom zasjednaju lokalnog parlamenta odbijena.

Naime, predlog prvog čovjeka Budve da se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja 11. marta nađe odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije “Velja voda lux”, nije dobio podršku odborničkog saziva.

Na skupštinskom zasjedanju protiv su glasali odbornici Demokratske Crne Gore, kao i takozvani “treći blok” (dio Carevićeve koalicije), pet odbornika iz redova Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i Prave Crne Gore, dok su za to da se o odluci razmatra na zasjedanju glasali odbornici Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partija (DNP), ali i odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je kasnije pojasnila da bi bila protiv ovog aranžamana, ali je htjela da se javnost upozna sa svim.

Demokrate su bile zaprijetile da bi ukoliko bi se odluka usvojila, odnosno Carevićev predlog naišao na podršku opozicionog DPS-a izašli iz koalicije i time oborili gradsku vlast.

Prvobitnim idejnim projektom, “Velja voda lux“ namjeravala je da gradi šestospratni hotel sa 39 jedinica.

Kvadrat livade ne može se mijenjati sa dva kvadrata stambenog prostora?

Carevićev Demokratski front je u više navrata smatrao i da je protokol dobro rješenje, jer bi Opština preuzela zelenu ppovršinu koja bi ostala park, a ispod nje bi se gradila podzemna višeetažna garaža.

S druge strane, Demokrate smatraju da procjena razmjena nekretnina nije dobra, a i upitan je sudski vještak koji je to radio - da Opština za kvadrat “livade“ daje dva kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

“Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju “Velja Voda Lux”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

S druge strane, iz DF su cijenili da nije riječ o livadi nego o građevinskoj parceli na kojoj je dozvoljena gradnja desetomilionski vrijedne nekretnine.

Bonus video: